Llucmajor, 30 de març 2023.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha celebrat aquest matí la seva Assemblea General Ordinària. En l’acte, celebrat a l’Auditori del claustre de Bonaventura de Llucmajor, s’ha presentat la memòria anual i el compte de resultats de l’exercici 2022. Les entitats sòcies han suposat una facturació de 112 milions d’euros l’any passat, un 13% d’increment sobre l’any 2021, “s’ha reafirmat així la competitivitat i la solvència del model cooperatiu en el sector agroalimentari de les illes” afirma la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé.


Bonafé ha recalcat que “els beneficis de les nostres entitats sòcies ens situen com l’agrupació d’empreses del sector agroalimentari més important de les illes Balears, i que suposa el 49% de la producció final agrària de la Comunitat Autònoma”.

En paraules de Bonafé, “l’any 2022 ha portat diversos canvis legislatius com són, a nivell estatal, la Llei de Cadena Alimentària i al juliol l’aprovació de la PEPAC o paquet de mesures per a la nova Política Agrària Comuna. A nivell autonòmic, la nova llei turística i la nova llei de cooperatives. Tot això unit al nou marc normatiu de la PAC suposa un gran nombre de novetats en l’aspecte normatiu al qual s’haurà d’adaptar el sector.” El marc normatiu és només un dels reptes als quals han de continuar fent front totes les entitats sòcies de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. A més, durant la jornada la presidenta va comentar els projectes en els quals estem involucrats des de la nostra entitat, com el projecte europeu PLOUTOS

Noves entitats sòcies
En 2022 es van unir com a sòcies 3 noves entitats, Sat Son Jover, Som pagesos AIE i la Cooperativa Són Cos. El que portem de 2023 s’han incorporat dos nous associats, Na Bou S. Coop i l’Associació Balear d’Apicultura (ABA). Cal destacar que l’any 2022 el nombre de persones adscrites a alguna de les nostres cooperatives sòcies va ascendir a un total de 7.789 de persones sòcies.

Jornada aspectes rellevants de la nova llei de cooperatives d’Illes Balears
Després de l’assemblea general s’ha celebrat la jornada “aspectes rellevants de la nova llei de cooperatives d’Illes Balears”. La responsable del departament jurídic de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Mar Garriga ha comentat els aspectes més rellevants de la nova llei de cooperatives d’Illes Balears.

La nova normativa, aprovada en el Parlament d’Illes Balears el 14 de febrer, substitueix a l’anterior text vigent des de 2003. Aquesta llei de cooperatives té com a objectiu fomentar i enfortir la fórmula cooperativa, facilitar el funcionament empresarial i adequar les cooperatives en les noves tecnologies. A més, afavoreix la inter cooperació, reforça les vies de finançament i incorpora la perspectiva de gènere en l’articulat de la llei. Les cooperatives agràries es converteixen a més en comunitats energètiques.

En la clausura de la trobada anual han participat al costat de la Presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé Ramis i els representants del Consell Rector de l’entitat; el president de Cooperatives Agroalimentàries Espanya, Ángel Villafranca; el Director General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández; el Conseller de Promoció Econòmica del Consell de Mallorca, Jaume Alzamora.

En l’acte a més, han estat presents, entre altres, el regidor d’urbanisme i medi ambient de l’Ajuntament de Llucmajor, Guillem Roig; el director de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega; la directora de IRFAP, Georgina Brunet;

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears
Fundada en 1988, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears representa i fa costat a les entitats sòcies. Actualment té 38 entitats sòcies que aconsegueixen tots els sectors agroalimentaris de les quatre illes Balears. Les cooperatives són els principals actors del sector agroalimentari a Illes Balears, per la qual cosa l’entitat té un paper transcendental en la conformació, la protecció del paisatge i del medi ambient de l’arxipèlag.