Santa María, 10 de març de 2021.- La Cooperativa Agrícola de Porreres ha acollit el col·loqui “El paper de les dones en el món rural en el segle XXI” amb l’assistència de la gerent de Llavor, Georgina Brunet, la cap de gabinet de la Conselleria, Mar Mas i Esperança Mora, gerent de la Cooperativa Agrícola de Porreres. Totes elles han destacat la importància del paper de la dona en el camp de Porreres.

Gerogina Brunet ha explicat la situació de la dona en el sector agrari en funció de l’anàlisi del nombre d’afiliacions a la Seguretat Social.

També Elisabeth Salva, va xerrar de l’explotació de blat de xeixa i Ara la comercializació en Farina. La seva padrina, mare ella, van treballant i la dificultat de compaginar la familia i la feina al camp.

Esperança Mora, gerent de la Cooperativa Agrícola de Porreres ha comptat la seva experiència com a filla d’agricultor. “L’evolució del paper de la dona en la cooperativa està canviant.” Però segons la gerent de la Cooperativa de Porreres, “per tradició, la dona gestiona tota la documentació. Però el normal és que tot estigui al nom el que representa a la cooperativa és el meu marit”.

En la Cooperativa Agrícola de Porreres, segons Mora “tenim un 40% de sòcies, però no totes poden venir a les Assemblees, normalment el marit és el que representa i acudeix a aquestes reunions. Tenim dones que estan associades, però no actuen. Les dones es mantenen al marge en la presa de decisions”.

Esperança Mora ha explicat que: “És molt complicat atreure noves dones a la cooperativa, i més als llocs de decisió, sobretot perquè tenen poc temps per a dedicar-se. Falta molta corresponsabilitat. Esperem que d’aquí a 10-15 anys s’hagi pogut canviar i puguem aconseguir tenir més dones en els consells rectors, amb més representació femenina”.

La cap de gabinet de la consellera d’Agricultura, Mar Mas va exposar el pla d’igualtat va aclarir que en “el sector primari pateix de grans problemes de desigualtat, igual que molts altres sectors, per això treballem en què tingui un Pla d’Igualtat per primera vegada”.

Mes Mas va destacar “Volem que es vegi reflectit en el sector que les dones som la meitat de la població”.

Va clausurar l’acte l’alcaldessa de Porreres, Francisca Mora Veny.