https://www.ultimahora.es/noticias/part-forana/2020/08/06/1186471/caida-del-precio-almendra-pone-alerta-maxima-productores.html

A la plaga de la Xylella fastidiosa ara se li uneix també el coronavirus, un ‘còctel’ que ha provocat la caiguda en picat del preu de l’ametlla per a aquesta campanya i que ha posat en «alerta màxima» als productors.

El sector de fruita seca de l’Illa arrossega ja un lustre de recessos. Des del 2015 no es recullen en Balears ni 1.500 tones d’ametlla en gra, una xifra que res té a veure amb el ‘boom’ de preus que es va originar a principis d’aquesta dècada. És més, en només tres anys la superfície d’ametllers productius s’ha reduït en gairebé un 50% passant de les 21.109 hectàrees conreades en 2017 a les 12.217 hectàrees productives de la present temporada.

A això cal afegir una reducció important de les vendes degut, sobretot, a les conseqüències de la pandèmia amb el tancament del canal comercialitzador de restaurants, hotels i cafeteries (Horeca). Això a provocat «un increment dels estoc en les cooperatives», asseguren des de les Cooperatives Agro-alimentàries dels Illes Balears. La demanda d’ametlles per part de gelateries, restaurants o pastisseries s’ha reduït de manera important pel que ha provocat també una caiguda del preu.

Segons expliquen els responsables de les cooperatives, durant el mes de gener l’ametlla es cotitzava en la llotja de Reus (la de referència en Balears) a 5,30 euros el quilo de gra. La segona setmana de juny aquests valors van baixar fins als 3,40 euros el quilo. «Per si això no bastés, es preveu un fort increment de la importació d’ametlla americana ja que la Almond Board preveu una producció rècord de 1.361 milions de tones», afegeix amb resignació el sector.

Davant aquesta situació, la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries, Jerònima Bonafè, reclama a la Conselleria d’Agricultura que constitueixi de manera urgent una Taula Sectorial de Fruita seca. «La Xylella no és un tema del passat, és present, no és possible que hi hagi explotacions d’ametllers joves que té arbres amb Xylella en la finca confrontant», afegeix.

Les previsions de la Mesa Nacional de Fruita seca per a aquesta campanya en Balears és d’unes 1.002 tones de gra, similar a l’any passat.


DESCARGAR PDF