Finançat a través Programa de Desenvolupament Rural Illes Balears 2014-2020

 

La necessitat d’establir unes pautes per aconseguir millores en el sector oví de Mallorca, va dur a que des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’impulsés  aquest projecte, conegut com a Pla de Cooperació per  a la innovació ramadera al sec tor oví,  per tal de ser finançat en el marc del Programa de Desenvolupament de les Illes Balears 2014-2020, pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. La finalitat no fou altre, com a vertaders coneixedors de les mancances del sector oví a Mallorca, que provocar amb la redacció de l’esmentat pla una clara millora de la producció i la seva posterior comercialització.

Mitjançant la posada en marxa del projecte pilot es pretén augmentar la sostenibilitat i la viabilitat de les ramaderies de l’oví de carn a les Illes Balears amb l’aplicació d’innovacions desenvolupades en aquest cas per una cooperativa amb experiència demostrada com és Oviaragón Grupo Pastores (Saragossa), tant en producció com en comercialització ovina, en un grup de 9 explotacions ramaderes de Mallorca amb la participació de Cooperativa Camp Mallorquí Fruits Secs i de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. L’objectiu és  poder donar a conèixer els seus resultats i estendre i implantar el pla a la resta de ramaderies dels socis de Cooperatives agro-alimentàries i de la resta d’explotacions de Balears.

 

Un pla pensat pel sector oví de Mallorca per a garantir el seu futur

Actualment el pla s’està desenvolupant i la previsió és que a finals del present any quedi conclòs amb els resultats definitius.  Segons Mª Francisca Parets, Directora-Gerent de Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, es tracta d’implementar al sector oví de Mallorca tota una sèrie de processos innovadors que provoquin un major nombre de mens nascuts per ovella, minvant els costos de producció i així poder augmentar el marge de benefici pels ramaders, en paraules seves: “es tracta de millorar el maneig del ramat, essent determinant el factor alimentació a base de pastures i pinso, determinant quines ovelles són més productives (més número de mens per part), corregint i descartant les menys fèrtils, seleccionant els millors mascles per a cobrir major nombre d’ovelles i garantir una major producció de mens de qualitat, a la vegada que incidir molt en combatre la mamitis, malaltia que provoca una minva i menor qualitat de la llet i que perjudica al desenvolupament inicial en la fase de creixement dels mens petits, encara en període de lactància i dependents de la mare”.

 

Del projecte pilot a la participació activa de més de 20 ramaderies per a fer possible la redacció final del pla

 

Actualment més de 20 ramaderies de Mallorca, conscients els seus propietaris de la necessitat d’innovar per a garantir la seva viabilitat de futur, participen en la redacció de l’esmentat pla que ha entrat ja en la seva recta final. Entre les mesures de millora a introduir, a judici de l’equip de treball al capdavant del qual hi ha la Directora-Gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, la finalitat és, en definitiva, aconseguir augmentar el número de xots per ovella i any aplicant mètodes que contribueixin a la seva major fertilitat així com fer un testegi per a determinar quins mascles són més viables, a la vegada que implementar nous sistemes de maneig dels ramats que s’adaptin a l’alimentació de Mallorca definint la proporció de pastures i subministrament de pinso.

 

La determinació d’aconseguir unes explotacions del sector oví a Mallorca més sostenibles i rendibles

Segons Parets, si ara la producció de mens per ovella a l’any es situa entre 0’6 i 1 individu, la idea és augmentar aquest nombre, garantint unes ovelles i uns mens millor alimentats, introduint a aquests últims una alimentació més primerenca a base de pinso i fent-la compatible amb la llet de la mare alimentada a base de pastures en la seva major part.

Amb això s’aconsegueixen mens de millor qualitat, amb major número de naixements per ovella, amb l’objectiu final de fer possible a Mallorca una ramaderia del sector oví amb un marge de beneficis més elevat i, per tant, amb una projecció de futur més optimista.

 

 

Amb el suport de:


DESCARGAR PDF