Palma, 8 d’octubre de 2022.- Federació de Cooperatives dels Illes Balears ha celebrat avui un acte commemoratiu del seu desè aniversari. En aquest, s’ha fet lliurament del premi Coop. 2022 a Enric Pozo en una jornada al castell de Bellver.

 

Federació de Cooperatives d’Illes Balears és una entitat que aglutina a més de 200 cooperatives de treball associat, agroalimentàries i de consum de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Les cooperatives són un agent social diferenciador que crea ocupació estable i de qualitat. Per això, l’objectiu principal de les actuacions que realitza la Federació és donar a conèixer el cooperativisme i donar visibilitat a les iniciatives empresarials que incorporen valors socials, ecològics i ètics de les cooperatives a la seva activitat econòmica.

 

Actualment, la Federació està formada per la Unió de cooperatives de Treball Associat, (UCTAIB), Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i la Cooperativa de consum San Crispín de Menorca.

 

La Federació vol ser l’òrgan representatiu i d’interlocució del conjunt del cooperativisme de les Illes Balears. Buscar donar cohesió a la diversitat del món cooperatiu. Les seves prioritats són divulgar els principis cooperatius, defensar els interessos del cooperativisme i promocionar projectes d’interès comú per als sector en els quals està representada, d’acord amb els principis cooperatius de l’Aliança Cooperativa Internacional.

 

A l’acte han assistit Isabel Castro, secretària d’Estat de Migracions del Govern d’Espanya; Mae de la Concha, Consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, José Miguel Jurado, president de la Confederació Espanyola de Cooperatives de Treball Associat (COCETA); Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya; entre altres personalitats.

 

En el seu discurs la presidenta de la Federació de Coooperatives Illes Balears, Jerònima Bonafé, ha recordat que “la Federació porta deu anys com a agents socials exercint la representació, la defensa i la interlocució del conjunt de les cooperatives de les 4 illes davant les Administracions i transmetent la funció pública i social de les empreses d’economia social en el nostre territori”.

 

Mar Garriga, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha explicat alguns aspectes claus de la reforma de la llei de cooperatives per a la qual hem aportat diverses propostes. Segons paraules de Bonafé, “esperem que aquesta reforma fomenti la creació de noves cooperatives i consolidi les existents”.

 

El premi Coop. 2022 ha recaigut en Enric Pozo (María de la Salut, 1957). Pou ha estat més 10 anys presidint la sectorial d’educació de UCTAIB. Durant aquest temps s’han aconseguit fites molt importants, no sols de les cooperatives d’ensenyament sinó també en el cooperativisme de treball, tot el cooperativisme i l’economia social.  Pou, encara que es va jubilar en 2021, actualment és president de la cooperativa Corda i Poal Cultural i Associació El Tauler (Balears).

 

Degustació de producte local cooperatiu

Després de la clausura de l’acte, es va oferir als assistents una degustació de producte local de les illes. Entre els productes es trobava va venir DO Binissalem; ametlla, sobrassada, ensaïmadas de l’Associació de Forners, totes dues IGP de Mallorca, pa de Bellver Ric, productes de les cooperatives Sant Bartomeu de Sóller, Camp Mallorquí, Porreres, COINGA de Menorca, Agromallorca SAT, Ramaders Eivissencs, dolces Guindala, xocolates Maüa amb taronja i llimona confitada de Sóller i vins de Malvesia de Banyalbufar i Vidauba.