Santa María, 28 d’octubre 2021.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears valora positivament el treball de la Taula Sectorial de Fruita seca, taula que va ser constituïda a proposta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears al juny de 2020, amb l’objectiu d’atendre la preocupació del sector per les conseqüències de la irrupció de la xylella i l’interès per valorar els sectors de l’ametlla i la garrofa, tots dos estratègics per a les Illes Balears.

En la roda de premsa d’aquest matí en la qual s’han donat a conèixer les ajudes per a subvencionar inversions en explotacions del sector de la fruita seca, la Consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha ha anunciat que arrenca el pla de reestructuració de la Fruita Seca amb ajudes a les replantacions en explotacions de fruita seca per valor de 2,3 milions d’euros, emmarcat dins d’un pla més ampli que recull diferents mesures valorat les seves diferents línies d’actuació en total en 28 milions d’euros.

Per a Mª Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries “Des de les cooperatives agràries, i especialment la cooperativa Camp Mallorqui i les seves cooperatives sòcies, des de l’any 2014 estan liderant la reactivació del sector, impulsant la recerca i la innovació del cultiu de l’ametlla, introduint noves pràctiques culturals. Per a això, la Cooperativa l’any 2014 va posar en marxa una finca experimental amb l’assessorament de IRTA i la transferència de coneixements a través de les jornades tècniques de l’ametlla i la realització de diferents estudis en el marc de projectes pilots.  Per a nosaltres és fonamental continuar abordant les estratègies de manera conjunta amb tot el sector i amb el suport de l’administració. També volem destacar l’important paper de les cooperatives, arrelades en el territori, que no es deslocalitzen i que garanteixen la traçabilitat.

“També volem destacar que el Pla de Fruita Seca haurà d’impulsar iniciatives de recerca entre les quals es troben buscar varietats autòctones que mostrin resistència a la Xyllella i posar a la disposició del sector els recursos hídrics necessaris per a aquestes explotacions. La IGP Ametlla de Mallorca ha de ser reforçada amb aquest pla, entitat que venim impulsant des de 2014. Amb ell, s’augmenta el valor de comercialització de la fruita seca. També s’accentuen els valors paisatgístics que aporten els ametllers en els camps de Mallorca i el valor cultural i gastronòmic que té l’ametlla. La diferenciació del preu de productes amb garantia d’origen pot ser un al·licient perquè els productors s’involucrin molt més en el cultiu de la fruita seca a Mallorca i Eivissa”, explica Parets.

“Aquest pla té moltes fases i aquesta és la primera, però queda molta feina per fer. La situació de l’ametlla i garrofa requereix d’una estratègia conjunta per a garantir la continuïtat d’un cultiu tan important mediambientalment i socialment per a l’illa de Mallorca” ha conclòs Parets.

Aquesta Taula Sectorial cerca valorar la producció de la fruita seca com a sector agrari estratègic de les Illes Balears. Té com a propòsit incrementar la superfície destinada al seu cultiu perduda a causa de la Xylella, el volum de producció, el valor de la producció i la seva contribució al PIB agrari, millorar l’eficiència en la producció i transformació, augmentar la comercialització de les produccions i dels productes derivats o processaments, posant en valor el treball que realitzen les cooperatives i a conseqüència de tot això, elevar la renda agrària.