Raixa, 20 de maig de 2022 .- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha signat avui el manifesto «Tanca el cercle» del Consell de Mallorca juntament amb altres entitats. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, han presentat avui el manifest «Tanca el cercle»: el pla estratègic per transformar la matèria orgànica de l’illa en compost, gràcies a la construcció de plantes de compostatge, que ha rebut el suport de setze entitats de Mallorca. A l’acte, celebrat a la finca pública de Raixa, també hi ha assistit el director insular de Residus, Juan Carrasco.

A més de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, l’altres quinze entitats que han signat el manifest han estatLes setze entitats que han signat el manifest «Tanca el cercle» són: l’Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO), la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Unió de Pagesos de Mallorca, l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Amics de la Terra, l’Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), els Petits Agricultors i Ramaders (UPA-AIA), Agromart Balear, Terranostra, Mercat Social, Federació de Mercats Permanents de Mallorca, Som Pagesos (Agroilla, AgroMallorca, Terracor i Es Merca), Fundació Deixalles i Rezero.

Segons María Francisca Parets, gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, “veiem molt positiva aquesta iniciativa per al sector agroalimentari. A més, tenim a vistes l’entrada de la nova política Agrària Comuna (PAC) que ens obliga a incloure l’economia circular, a reduir els fertilitzants, entre altres mesures per a combatre els efectes del canvi climàtic. Poder utilitzar matèria orgànica procedent de Mallorca farà que puguem complir amb aquests objectius de la PAC i reduir els nostres costos de producció pel que donem suport a aquest manifesto de manera considerable”.

 

Manifest «Tanca el cercle»

El Consell de Mallorca presenta el projecte «Tanca el cercle». Aquest suposarà la construcció de cinc plantes de compostatge (Llucmajor, Santa Margalida, Marratxí, Calvià i Felanitx) per tractar tota matèria generada a l’illa. I s’hi podrà generar compost ecològic que es comercialitzarà a preu públic; avui aquest preu és de 3 €/tona.

«Tanca el cercle» suposarà, per tant, una passa endavant en molts sentits:

1) Farem més fort el sector primari mallorquí, augmentarem la resiliència i disminuirem la dependència de les importacions, gràcies al fet que s’oferirà compost a preu públic.

2) Es reduiran emissions associades a la importació de compost. Aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.

3) S’abaratiran costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, donat que avui tota l’orgànica s’ha de portar fins a Son Reus i es reduiran també les emissions associades a aquests trajectes.

4) Tancarem el cercle de la matèria orgànica a Mallorca; deixarem d’incinerar matèria orgànica i augmentarem la nostra sobirania alimentària.

Cooperatives Agro-alimentàries al signar el manifest, el considera com un projecte clau per al futur de Mallorca.