• Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears demana agilitat en la reunió d’aquest matí amb la Conselleria d’Agricultura

Santa María, 1 d’abril 2022.- La guerra a Ucraïna està tenint un fort impacte en el sector agroalimentari europeu i mundial, i està afectant directament el sector de Balears.

La situació d’important incertesa econòmica ha pertorbat els fluxos comercials de les cadenes de subministrament. Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha explicat que, “segons les dades que tenim en Cooperatives, aquest augment ha provocat un increment de preus excepcional, importants i inesperats en el sector agroalimentari. En els inputs s’ha multiplicat el preu per 3,5 els fertilitzants han pujat entre un 200% i un 248%, les matèries primeres. Els cereals blat de moro i colza han augmentat entre un 65% i un 108% els productes bàsics”

Bonafé també ha argumentat que: “des de Cooperatives Agro-alimentàries volem destacar el nostre paper en aquesta situació ja que des del minut zero els nostres socis han treballat el mínim amb els seus socis malgrat l’augment de preus.” L’increment de preus ha afectat el sector. “En el cas de la nostra cooperativa sòcia COINGA, volem destacar el seu compromís amb els socis, augmentant el preu de la llet dels seus socis en 4 cèntims per litre perquè les explotacions de la cooperativa puguin fer front a l’increment de costos”.

Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears hem demanat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació agilitat en les mesures de la UE que ja s’han incorporat en el Marc Temporal relatiu a les mesures d’ajudes estatals. “Avui hem plantejat algunes mesures després del que ens ha presentat la Consellera del que té previst, però hi ha molta necessitat d’agilitat” ha argumentat Jerònima Bonafé.

Aquestes mesures s’han presentat en la reunió que Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha mantingut aquest matí amb la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació juntament amb representants del sector primari. La Consellera, Mae de Concha, ha explicat les ajudes i les mesures dirigides al sector primari i agroalimentari de les Balears per a pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna. En la reunió també ha estat present el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández.