Santa María, 9 de novembre de 2022 .- Presidents i gerents de les cinc cooperatives agroalimentàries d’Eivissa han participat en un viatge organitzat pel Consell Insular d’Eivissa a la zona d’Emília Romana.
Del Consell Insular d’Eivissa han participat tècnics d’agricultura, el director insular de medi rural i Marí, Joan Marí, per a conèixer juntament amb representants de la Cooperativa Sant Antoni SCL, Agroeivissa SCL, Santa Eulalia SCL, Cooperativa Ecofeixes i Cooperativa*Ramadera Eivissenca S.coop. per a conèixer el treball de les societats cooperatives que ha propiciat el desenvolupament regional d’aquesta zona.

El programa preparat preveia la visita a diferents escenaris cooperatius, tant cadenes amb canals de comercialització curts (Cantina di Cesena, Central del Latte di Cesena), exportació de productes transformats (Orogel o Granaloro), marques de qualitat protegides com el parmeggià (Casseifici 4 Madonne) o el vinagre balsàmic de Mòdena (La Tradizione), grups de recerca i desenvolupament com Ri.Nova o Cooperatives de caràcter social com Locanda Smeraldi.

Durant el transcurs de les visites, un dels aspectes rellevants que es va tractar va ser la necessitat d’apostar cap a la innovació i transformació dels diferents productes així com la importància de donar a conèixer el producte en el territori, amb diferents punts de venda i canals de comercialització curts, la tasca divulgativa a escoles i centres de formació i l’oportunitat de treball, que són aspectes imprescindibles en l’hora de promoure el relleu generacional. Així, es van poder veure exemples de reconversió d’instal·lacions com la visita a Emil Banca, entitat que facilita el crèdit corporatiu al sector agrari, i el seu espai co-working (MUG) amb tecnologia avançada que permet disposar d’un espai de treball per a emprenedors i un suport a startups. La posada en valor del producte tradicional i la necessitat de treballar cap a productes de qualitat amb una marca de protecció (cas de la DOP del vinagre de Mòdena a la Tradizione); reduir deixalles i plàstic, reduir costos generant producció de biogàs i biometà per a satisfer les necessitats de la pròpia explotació (com el grup Granaloro). Atès que la regió italiana trasllada els mateixos problemes que acusa el sector agroalimentari a l’illa d’Eivissa, com són les elevades despeses de subministraments com a electricitat o combustibles i els elevats costos de les matèries primeres, es va posar sobre la taula solucionis com les que també ha proposat el Consell d’Eivissa, unint Turisme amb Agricultura i així reduir costos sumant esforços i dinamitzant el producte agrari local de l’illa d’Eivissa.