Palma, 19 de octubre de 2023 .- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha participat avui en el balanç anual de la nostra entitat sòcia Som Pagesos juntament amb el Conseller d’Agricultura, Pesca i Medi natural, Joan Simonet i el Director General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés i la gerent de IRFAP, Georgina *Brunet.

Els membres de Som Pagesos: Agromallorca SAT, Terracor, És Merca i Agroilla han fet una valoració molt positiva de la producció agroalimentària de l’any. Una temporada en la qual s’han produït més de 18 milions de quilos de producte local, amb un valor de 20,8 milions d’euros. Un 23,4% de la producció ha estat de tomàquet, un 16% de síndria, un 11% de meló i un 6,5% de cogombre, entre altres productes.

A més, s’ha presentat l’estudi “Els valors ambientals de l’agricultura local. L’exemple de Som Pagesos” realitzat per l’IRFAP. Segons les dades recollides en aquest estudi, l’objectiu del qual ha estat valorar com el producte local contribueix a la sostenibilitat ambiental, el consum de fruites i hortalisses produïdes a Mallorca redueixen fins al 55% les emissions de CO₂ a l’atmosfera. A més, i tenen les dades, el balanç de carboni (diferència entre absorcions i emissions) entre el CO₂ que emeten les fruites i hortalisses produïdes a Mallorca i el que retenen, enfront del producte importat és també molt favorable: 64 tones enfront de 26.

Cal recordar que Som Pagesos és una iniciativa dels quatre majors productors agroalimentaris de Mallorca, que es va crear amb l’objectiu de defensar i promocionar el producte local, de proximitat i de temporada. Actualment, representen el 85% de la producció de fruita i hortalisses de Mallorca, amb un miler d’hectàrees de superfície produïda i més de 600 treballadors.