Santa María, 18 de març de 2022 .- Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, en primer lloc, volem manifestar el nostre repols a la guerra i la nostra solidaritat amb el poble d’Ucraïna.

Donada la situació creada i la incertesa del temps que durarà, així com l’aparició de noves conseqüències, fan que hàgim d’estar preparats per a una situació molt complicada.

L’impacte de la invasió russa d’Ucraïna requereix una resposta europea forta i flexible. Això és essencial tenint en compte l’impacte en els productors primaris en termes de disponibilitat i augment dels costos d’inputs com a pinsos, fertilitzants i energia, així com la interrupció de la cadena de subministrament, i el possible impacte en la seguretat alimentària. La producció agrícola en tota la UE s’enfronta a una crisi sense precedents, amb serioses preocupacions sobre la disponibilitat i el preu dels inputs clau, inclosos els fertilitzants, els pinsos i el combustible.

En aquest sentit volem destacar que la Presidenta del Govern, Francina Armengol ha sol·licitat al Govern d’Espanya que prengui mesures amb un pla d’acció que haurà de ser presentat en el pròxim Consell d’Europa a fi que s’aprovi el canvi en el marc regulador mitjançant el qual es fixen els preus de l’electricitat.  Es tracta d’un problema a nivell de la UE, i allí és on han de sorgir les solucions.

També caldria abordar el plantejament d’un nou “marc temporal autònom de crisi” per a aquesta situació, alhora que valorar la posada en marxa dels plans estratègics, modificant-los i adaptant-los a la nova realitat, retardant l’aplicació de les polítiques de l’estratègia de la granja a la taula amb l’objectiu d’aprofitar al màxim el potencial de producció de la UE en la pròxima temporada de cultiu.

Mentre es van prenent aquestes solucions, el Govern d’Espanya està recollint una sèrie de mesures per a un pla d’acció.

Ahir Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears es va reunir amb la Presidenta del Govern, la Consellera d’Agricultura i el seu equip juntament amb la resta d’organitzacions del sector agrari d’Illes Balears i dels pescadors. En el transcurs de la reunió es va elaborar un diagnòstic de la situació, acordant que les organitzacions participants plantegessin línies de treball amb l’interès d’implementar mesures pal·liatives que esmorteeixin l’impacte.

Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears volem presentar una sèrie de mesures que poden ajudar a pal·liar els efectes que està produint la situació de sequera i les conseqüències que està tenint la guerra d’Ucraïna en l’encariment de matèries primeres.