Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya presenta les seves preocupacions i prioritats legislatives de cara a les eleccions al Parlament Europeu de juny de 2024

Al juny de 2024 se celebren les eleccions al Parlament Europeu, punt d’inflexió clau per al futur dels sectors agrícoles i ramaders de la Unió.

L’última legislatura europea serà recordada pels grans desafiaments als quals va caldre fer front, com la pandèmia del COVID-19, o la invasió russa d’Ucraïna. Així mateix, es destacarà la gran aposta que va realitzar la Comissió Europea per a convertir a la Unió en un bastió i estendard internacional en la lluita contra el canvi climàtic, amb l’adopció en 2019 del Pacte Verd Europeu, acord que va fixar l’ambiciós objectiu de convertir a la Unió en el primer bloc de països neutre en carboni per a l’any 2050. També es recordarà la política expansiva en despesa i inversió, que va culminar amb el desenvolupament dels fons Next Generation, suport destacat per a aconseguir una sortida progressiva a la crisi sanitària del coronavirus.

Aquesta complicada legislatura arriba a la seva fi en un clima excepcionalment convuls en el sector agroalimentari europeu, amb els agricultors i ramaders de la Unió Europea totalment mobilitzats en un clima de protesta general davant els problemes de rendibilitat i competitivitat de les explotacions, les dificultats per a fer front als objectius climàtics derivats del Pacte Verd Europeu i de l’Estratègia de la Granja a la Mesa, el nou enfocament mediambiental de la nova PAC, i l’efecte de les importacions de tercers països en el mercat intern.

Davant aquest marc convuls, la nostra organització exposa les seves preocupacions, prioritats legislatives i propostes en l’àmbit europeu a través del seu document de posició davant les eleccions al Parlament Europeu 2024. Aquest document serà un text obert a la disposició de les Federacions sòcies de l’organització, perquè puguin fer-ho seu i emprar-lo com a argumentari bàsic davant els pròxims debats preelectorals, i comptar també amb una bateria de propostes d’interès realitzades des del prisma cooperatiu.

A continuació, pot consultar-se el document en versió estesa o un resum.