El Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA) ha convocat els premis “Alimentos de España, año 2023”, así como “Alimentos de España Mejores Vinos, 2023” i per primera vegada “Alimentos de España Mejor Bebida Espirituosa con Indicación Geográfica”.

Aquests guardons, que van començar a atorgar-se en 1987, tenen com a objectiu promoure i estimular els diferents elements de la cadena alimentària en la producció, transformació, utilització, coneixement i consum dels aliments d’Espanya. Així mateix, es tracta de reconèixer l’esforç comercialitzador, innovador, de desenvolupament rural i cura del medi ambient, i d’internacionalització i en l’elaboració dels aliments de qualitat.

Enguany les novetats van dirigides a posar en valor i donar a conèixer els vins amb Denominació d’Origen i Indicació Geogràfica Protegida i les begudes espirituoses espanyoles amb Indicació Geogràfica de major qualitat i propietats organolèptiques.

Premi Aliments d’Espanya

Els premis “Aliments d’Espanya” incorporen en aquesta edició noves modalitats: “Innovació”, “Iniciativa per a la reducció del desaprofitament alimentari” i “Promoció”.

Aquestes novetats s’incorporen a les categories ja existents, que són “Indústria Alimentària”, “Iniciativa Emprenedora”, “Producció Ecològica”, “Internacionalització Alimentària”, “Producció de la Pesca i l’Aqüicultura”, “Comunicació”, “Restauració”, i “Premi Extraordinari Aliments d’Espanya”.

En la modalitat de “Comunicació”, en aquesta ocasió s’estableix que el premi anirà dirigit a guardonar bé els treballs periodístics publicats en un mitjà de comunicació, o als mitjans de comunicació i agències de notícies, així com programes o publicacions periodístiques que promoguin el coneixement i difonguin les bondats i qualitats dels aliments d’Espanya.

En el cas del premi “Extraordinari”, com a novetat, la candidatura serà exclusivament a proposta de la presidència del jurat.

Les sol·licituds podran presentar-se a través del registre electrònic del ministeri en la seva seu electrònica associada. En aquesta adreça web existeix un model normalitzat de sol·licitud que haurà d’emplenar-se i acompanyar-se d’una memòria i documentació complementària.

L’ordre de convocatòria es pot consultar en la següent adreça web i en el BOE.

Premi als millors vins

Enguany, el premi als millors vins inclou com a novetat cinc modalitats: “Vi negre”, “Vi blanc”, “Vi rosat”, “Vi Espumós” i “Vi de Licor”.

Podran participar els vins que pertanyin a alguna de les Denominacions d’Origen Protegides (*DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (*IGP) espanyoles reconegudes per la Unió Europea, l’empresa elaboradora de la qual tingui la seva seu principal situada dins del territori nacional i que hagin obtingut una de les cinc millors puntuacions en el Concurs Internacional de Vins *Bacchus 2023, organitzat per la Unió Espanyola de Tastadors.

Els participants hauran d’emplenar la sol·licitud i adjuntar una memòria sobre l’activitat de l’empresa elaboradora del vi a través del registre electrònic d’aquest Ministeri en la seva seu electrònica.

L’ordre de convocatòria està en la següent adreça web i en el BOE.

Premi a la millor beguda espirituosa

Amb aquest premi es vol reconèixer a les empreses que, amb seu dins del territori nacional, elaborin begudes espirituoses de qualitat.

Les begudes hauran de ser d’elaboració pròpia i hauran de pertànyer a alguna de les Indicacions Geogràfiques (*IG) espanyoles reconegudes per la Unió Europea. També hauran d’incloure una memòria que reculli la informació de l’activitat de l’empresa.

Les sol·licituds es podran presentar a través del registre electrònic del MAPA, en la la seva sede electrónica asociada.

La convocatoria puede consultarse en este enlace y en el BOE.