Santa María, 8 d’octubre 2021.- L’acabada de constituir microcooperativa Noma, adscrita a Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, ha rebut la visita de representants de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació juntament amb membres de Cooperatives.

Noma s’ha constituït amb l’objectiu de conrear de manera conjunta cànem de manera ecològica. Inés Calleja, presidenta de Noma, recorda que “a Mallorca va haver-hi fins fa dècades una gran tradició de cultiu del cànem. D’ell s’extreien fibres que s’utilitzaven per a confeccionar les llengües. Volem tornar als orígens”. “Aquest estiu ens hem constituït com a microcooperativa com una fórmula per a compartir coneixements i experiències amb altres agricultors. Ens agradaria poder donar-li utilitat a tota la planta del cànem. Així, de la tija es poden obtenir fibres que tenen diferents usos tant en la indústria tèxtil com en la construcció. D’altra banda, la flor té utilitats en l’alimentació i en la indústria cosmètica. Tot el cultiu es realitza seguint estrictament les directrius de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.”

Fernando Fernández Such, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Conselleria ha recorregut l’explotació i ha vist tot el procés de la indústria del cànem que té Noma.

Aquesta micro cooperativa està constituïda per dos joves que s’han incorporat a treballar en el sector agrícola procedents d’altres sectors. A més, han optat per utilitzar la fórmula cooperativa. “Aquest primer any hem conreat 6.000 metres en els quals hem disposat 1.927 plantes de dues varietats. Germinem més plantes. Comencem ara la recollida i s’estima una producció de 100 quilos perquè algunes de les plantes han estat afectades per erugues contra les quals lluitem amb insecticides biològics,” explica Calleja.

Assecadors

Fernando Fernández ha recordat que “les plantes han de començar el procés cada any. Han de comprar-se tots els anys les llavors, germinar-les i plantar-les anualment”. Fernández s’ha mostrat interessat per l’explotació i la comercialització.

“Volem anar fent-nos forts i continuar aprenent a gestionar tot el procés. D’altra banda, estem controlant molt la quantitat d’aigua per degoteig que rep cadascuna de les nostres plantes. L’estrès hídric pot tenir conseqüències. Només es poden conrear unes determinades varietats de cànem amb llavors certificades per la Unió Europea. Hem d’anar aprenent per a aconseguir el màxim rendiment. En els moments crítics de juliol i agost amb la màxima calor la planta bevia cinc litres diaris,” ha explicat Nuño Monasterio, secretari de Noma.

La cooperativa pretén recuperar una llavor autòctona per a aconseguir una planta del cànem que s’adapti perfectament al clima mallorquí.

“Hem de recollir-les ràpid abans que comencin les pluges que afecten la planta i abans que augmentin els cannabinoides de la planta. Després de la recollida es deixa assecar la planta en l’hangar revisant una per una. Posteriorment, es fa una selecció de la qual es lleven les fulles amb una màquina en la qual hem invertit perquè ens faci el pelat. En tot el procés mantenim la traçabilitat per a la diferenciació de les llavors utilitzades. Hem de dedicar-nos a l’important. Ja ho hem après perquè enguany llevant males herbes hem passat el 60% del treball”, ha aclarit Nuño.