Santa María, 13 de juny 2022.- El mes de maig passat va quedar constituït el Grup de Treball de Joves Cooperativistes de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, format per agricultors i ramaders joves de la majoria de les Comunitats Autònomes. Per part de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears la representant triada ha estat Margalida Seguí Villalonga, tresorera del Consell Rector de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, sòcia de Son Jover SAT i presidenta de la cooperativa Bessoner. El substitut com a representant de Balears és Iván Colomar, cotitular d’una explotació de fruites i hortalisses de la cooperativa eivissenca Agroeivissa.

La presidenta del Grup de Treball és Inés Guillén Belloso, representant de Cooperatives Agro-alimentàries Castella-la Manxa, i com a vicepresident, Cristian Martínez Pérez, de Cooperatives Agro-alimentàries de Navarra.

Aquest nou Grup de Treball té com a objectiu visibilitzar al col·lectiu de joves cooperativistes, que ara disposaran d’un òrgan per a proposar mesures i plantejar nous projectes, tant en el marc intern de l’Organització com de cara a aconseguir unitat d’acció davant les diferents administracions. A més, el Grup crearà una xarxa d’intercanvi i sinergies entre el col·lectiu de joves i desenvoluparà accions per a orientar a les cooperatives al fet que s’adaptin a les necessitats dels socis del futur i millorar amb això el relleu generacional.

Paral·lelament, el nou òrgan tracta d’impulsar la incorporació de joves al sector i animar especialment al fet que participin en les cooperatives, per a així anar formant als potencials líders cooperativistes del demà.

Comissió de Joves de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears

En Cooperatives Agroalimentaries Illes Balears s’emporta anys treballant en aquest sentit. Des de l’any 2016 s’organitzen cursos de formació per als joves que s’incorporen a l’activitat agrària. Així, l’any 2018 es va constituir la Comissió de Joves Agrocooperativos. L’objectiu primordial és contactar amb els joves que s’iniciaran en l’activitat agrària per a mostrar-los el model cooperatiu, i amb l’ajuda de les cooperatives localitzar a joves entre els seus socis.

L’any 2019, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va organitzar el primer Campus amb presència de joves de Mallorca, Menorca i Eivissa que es va repetir l’any 2020. L’any 2021 per motius de la pandèmia no es va poder celebrar, i en aquest moment estem organitzat la tercera edició de Campus per al mes de novembre de 2022.

També en Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’organitzen jornades específiques per a joves i viatges demostratius per a donar a conèixer el model cooperatiu. Enguany, s’han organitzat estades a València, a Múrcia i a Granada, així com formació específica de l’entorn cooperatiu per a joves.

A més,  Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears participa en el programa d’estades formatives de joves agricultors i agricultores en explotacions model, també conegut com a programa CULTIVA, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. A través d’aquesta iniciativa, joves del sector agrícola i ramader realitzen estades formatives d’una setmana en explotacions agràries de referència on afermen coneixements tècnics i coneixen altres models productius i de gestió.

Durant aquest any el grup de joves ha treballat juntament amb la resta de membres del Consell Rector i de representants de Cooperatives en el procés de reflexió que ha culminat en l’elaboració del pla estratègic del Cooperativisme dels Illes Balears.

Margalida Seguí treballarà conjuntament amb joves de Cooperatives Agro-alimentàries de Galícia, Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura, Illes Balears, Navarra, Astúries, Andalusia, València i Castella i Lleó.

Representants de Balears: Margalida Seguí i Iván Colomar

Margalida Seguí (Mallorca,1990) té 32 anys és enginyera agrònoma, especialitzada en indústries agroalimentàries i treballa com a agricultora i ramadera. Margalida Seguí és filla d’agricultor i ramader. Juntament amb el seu germà Antoni Seguí i els seus pares és sòcia de l’explotació Són Jover SAT (societat Agrària de Transformació) creada en 2009 dedicada principalment a l’elaboració de formatges i derivats de llet d’ovella i cabra. A més, Margalida és presidenta de la cooperativa de joves Bessoner així com des de 2021 ocupa el càrrec de tresorera en el Consell Rector de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears

 

Iván Colomar (Eivissa, 1988), 34 anys és llicenciat en història. Va entrar en 2019 en la cooperativa Agroeivissa, substituint al president. Colomar és titular d’una explotació agrària especialitzada en hortalisses i fruites a Eivissa. Colomar ha introduït joventut, relleu generacional a la cooperativa eivissenca.