Alaior, Menorca, 2 de juliol 2021.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha celebrat aquest divendres la seva Assemblea General en la Cooperativa Coinga, a Menorca, on s’han reunit representants de les cooperatives i SAT’s sòcies d’Illes Balears.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha fet balanç d’un dels exercicis més difícils en els seus 33 anys d’història.  Un any 2020 marcat per la COVID-19, l’estat d’alarma, el tancament del canal Horeca, els canvis normatius, els aranzels dels Estats Units, la crisi de preus i la reforma de la PAC, entre altres factors que han afectat el sector agroalimentari.

Així ho ha manifestat la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé Ramis, en l’acte d’inauguració. Durant la seva intervenció, la presidenta ha fet balanç d’un any totalment atípic.

Balanç de gestió

L’any 2020, malgrat els problemes de rendibilitat del camp, ha estat un any rècord de facturació del conjunt de les cooperatives sòcies de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. En suma, han aconseguit 83 milions d’euros, un 2,6% més que l’exercici anterior, un volum de facturació que no s’aconseguia des de 2017. En opinió de la presidenta, “aquesta xifra ha estat possible gràcies a l’increment del consum de producte local durant la pandèmia i a una major consciència de la població sobre l’alimentació i els hàbits de vida saludable. Això s’uneix a l’esforç que han fet totes les cooperatives agroalimentàries per a acostar el seu producte a la població.”

Entre les xifres, cal destacar que en 2020, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va estar formada per 31 cooperatives sòcies. Aquestes cooperatives aglutinen 7.838 persones sòcies, de les quals 1.817, un 23%, són dones sòcies. Durant 2020 l’ocupació i el ritme de treball de les cooperatives de Balears es va mantenir estable, adaptant-se a les exigències sanitàries del moment.

“El compromís de les cooperatives amb la societat s’ha posat de manifest amb multitud d’iniciatives de col·laboració dels seus socis com la desinfecció de carrers i l’organització de dispositius de seguretat amb Protecció Civil. Tota situació de crisi permet noves oportunitats. La pandèmia ha permès que la societat de les nostres illes posi en valor el treball de producció d’aliment i manteniment del paisatge que duu a terme el sector cooperatiu agroalimentari” ha explicat en el seu discurs la presidenta de Cooperatives Agro-alimentáries.

Bonafé així mateix ha recordat que “Reconeixements com el Premi Jaume II del Consell de Mallorca, i també aquest any 2021 Premi Ramón Llull de la Comunitat Autònoma i diferents distincions de mitjans de comunicació a incitatives de Cooperatives, així com el premi de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya Coop. a el Desenvolupament Rural lliurat a COINGA, així com la vista dels Reis d’Espanya posen de manifest aquest fet”.

“Una vegada més, de manera valenta, silenciosa, organitzada i adaptant-nos a les noves condicions de seguretat i protecció, vam fer el que millor sabem fer: produir, transformar i distribuir aliments i garantir el proveïment a la societat” ha recalcat la presidenta.

Després de l’acte privat en el qual s’han aprovat els comptes, la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Mª Francisca Parets ha presentat el pla d’actuació i pressupostos 2021 per a la seva posterior aprovació.

Clausura de l’Assemblea

En l’acte de clausura de l’Assemblea General de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears han participat: José Pastrana Huguet, Conseller d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca; Paula Valero, Directora General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació; Agustín Herrero, Director General de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya; Santiago Lafuente Mir, president de COINGA; Jerònima Bonafé Ramis presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears; José Luis Benejam, alcalde d’Alaior, respectivament.

El recentment nomenat president de COINGA, Santiago Lafuente Mir ha inaugurat la Jornada juntament amb l’alcalde d’Alaior. El director general de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, Agustín Herrero ha realitzat una ponència sobre la “Llei de Cadena Alimentària: aplicació per a les cooperatives”. Herrero ha destacat el paper de les cooperatives en l’equilibri de la cadena de valor, i que aquest valor pugui ser transferit a les explotacions dels seus socis. Per a acabar, la directora general per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, ha clausurat la jornada.

Al costat del Director de Cooperatives Agro-alimentàries Espanya, Agustín Herrero i la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé han participat en l’Assemblea General de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears Paula Valero, directora General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació; José Pastrana Huguet, Conseller d’Economia i Territori del Consell de Menorca; Joan Mari Guasch, director Insular Medi rural i Marí d’Eivissa; José Luis Benejam, alcalde d’Alaior; Cati Ferreries, representant de la Federaciò Agrícola i Ramadera de Menorca (FAGME); Margalida Llambias Ameller, secretària general de la Va unir de Pagesos de Menorca; Lluís Nadal de Olives, president de l’Associació d’Empresaris d’Explotacions Agràries de Menorca (Agrame); Lorena Ruíz, directora de negoci agroalimentari de Banc Santander.