Santa María, 1 de juny de 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha participat en l’Assemblea General anual de Cooperatives Agro-alimentàries d’España a l’Hotel Rafael Atocha de Madrid. Més d’un centenar de delegats de cooperatives de tot el país han acompanyat al Consell Rector de Cooperatives Agro-alimentàries d’España per a fixar les directrius i definir el pla d’actuació de l’Organització per a l’any vinent. L’acte ha comptat també amb la presència del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, qui ha destacat el paper de les cooperatives en el medi rural, ja que són empreses de l’economia social, dels agricultors i ramaders, i no es deslocalitzen.

En el transcurs de l’Assemblea, la presidenta i la gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé i Mª Francisca Parets, respectivament van tenir l’oportunitat de parlar amb el ministre d’Agricultura. Li van traslladar les seves preocupacions referents a l’aplicació de la nova PAC on es reconeixerà per primera vegada la insularitat. Així mateix, li han reconegut la importància del manteniment de l’ajuda de la fruita seca.

El president de Cooperatives Agro-alimentàries d’España, Ángel Villafranca, ha destacat que les cooperatives continuen fixant i augmentant l’ocupació en les zones rurals, encara en anys com 2020 marcat per la pandèmia COVID-19. Segons les dades de l’Observatori del Cooperativisme Agroalimentari Espanyol 2021 (elaborat amb les dades de l’exercici 2020), les cooperatives continuen incrementant l’ocupació, un +7,3% respecte a l’exercici precedent, fins a aconseguir un total de 120.000 persones treballant en aquestes empreses.

Si posem el focus una mica més lluny i analitzem la tendència de les cooperatives des de 2006, observem com s’ha anat produint una certa concentració empresarial: ha disminuït un ‑8,8% el nombre de cooperatives, al mateix temps que ha augmentat la seva facturació un +50% i la grandària mitjana de les empreses un +65%, la qual cosa posa de manifest els esforços realitzats per captar un major valor afegit i millorar l’eficiència empresarial. En el mateix període, l’ocupació directa ha pujat un +26%, la qual cosa reflecteix el paper essencial de les cooperatives com a motors econòmics i generadors d’ocupació en els entorns rurals on s’assenten. Angel *Villafranca ha ressaltat que “cada euro que rep una cooperativa es multiplica per molts en el territori”.

Villafranca ha apel·lat al ministre per a continuar fent costat al cooperativisme, que adequadament gestionat, és la millor eina per a avançar en la sostenibilitat econòmica, social i fins i tot mediambiental del nostre sector primari i del món rural.

El cooperativisme agroalimentari al nostre país agrupa 1.175.000 sòcies i socis en unes 3.500 empreses, que van facturar 34.186 milions d’euros en 2020.

Per part seva, el ministre Luis Planas ha subratllat durant la clausura que “les cooperatives són l’eix del món rural, però no sols des del punt de vista econòmic, sobretot des del punt de vista humà”, com reflecteix cada història de les cooperatives que han estat premiades avui en els Premis Cooperatives Agro-alimentàries d’España 2022.

Premis Cooperatives Agro-alimentàries d’España 2022

Al finalizar la Asamblea, Luis Planas y Ángel Villafranca han entregado los galardones de los Premios Cooperativas Agro-alimentarias de España. En esta edición, las cooperativas ganadoras han sido TROPS, SAT Coagral, Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte y COVAP.