La Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries en col·laboració amb Agrobank i Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, ha celebrat la seva jornada anual a Palma a la qual han assistit representants de tota Espanya.

 

Palma, 7 d’octubre de 2022.- En la inauguració de la jornada, que s’ha desenvolupat en la Fundació Sa Nostra, han participat Guillem Bibiloni, director de Segment Agrobank de la direcció territorial de CaixaBank en Balears; Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries d’Illes Balears; Gabriel Trenzado, director general de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, que ha destacat la importància de la formació per al desenvolupament de l’activitat de les cooperatives, i Manuel Porras, director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular del Govern dels Illes Balears, ha coincidit a destacar la formació com una de les palanques necessàries perquè les cooperatives siguin més competitives.

 

A continuació, Pilar Alguacil, directora de la Càtedra Cooperatives Agroalimentàries ha desgranat l’activitat realitzada enguany i les actuacions previstes per a l’any vinent en el qual la Càtedra compleix ja cinc anys.

 

Durant la jornada s’han presentat dues de les publicacions que ha realitzat la Càtedra. Emilio Mauleón i Juanabel Genovart, tots dos professors de comptabilitat de la Universitat de les Illes Balears, han presentat el “Manual de Comptabilitat de Cooperatives Agroalimentàries”, un treball específic, que de manera pràctica i didàctica recull les peculiaritats de les cooperatives agroalimentàries. Teresa Puchol, doctoranda en Dret tributari de la Universitat de València ha presentat la publicació sobre “Imposició indirecta en les cooperatives agroalimentàries” que recull els impostos d’aplicació a aquest tipus d’empreses com les transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, l’impost sobre el valor afegit i els impostos especials. Tal com ha destacat, la principal dificultat que presenta l’estudi d’aquests impostos en les cooperatives és la seva adaptació a les particularitats jurídiques.

 

A continuació, s’han celebrat dues taules rodones. En la primera sobre les Cooperatives d’Explotació Comunitària de la Terra, Francisco Torres, degà de la facultat de dret de la Universitat de Vigo, ha presentat la publicació específica que sobre aquesta mena de cooperatives ha realitzat al costat de la professora de la Universitat de Cartagena, Carmen Pastor del Pi. Com a exemple d’aquesta mena de cooperatives, el president de la cooperativa Santíssim Crist de l’Empara de Saelices a Conca ha explicat els orígens, funcionament i com des de la cooperativa, per la seva inclinació al territori, al poble, gestionen les terres de propietaris que en la majoria dels casos viuen en entorns urbans.

 

La segona taula rodona dedicada a les comunitats energètiques en cooperatives agroalimentàries ha comptat amb Cristina Grau, advocada en FGC especialista que ha exposat de manera sintètica el que és una comunitat energètica i com ve regulada per directives europees i el seu encaix en les cooperatives agroalimentàries. El president de la cooperativa de Montixelvo, Xavier Vicedo, ha compartit amb els assistents com es va gestar la creació de la comunitat energètica i com ha estat una part fonamental per a obtenir ingressos en la cooperativa i donar servei als habitants del poble.

 

En la clausura ha participat Mª Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-àlimentaries Illes Balears que ha comentat que en el PIB de les Illes el sector agroalimentari sol representa un 0,6%, però que la seva rellevància ha de mesurar-se per la seva aportació a la sostenibilitat mediambiental. Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya ha destacat el paper de la Càtedra que conjumina el coneixement acadèmic amb la realitat de les cooperatives i ha animat als seus coordinadors a continuar aportant materials que són de gran utilitat per al desenvolupament i l’activitat de les cooperatives. Finalment, Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural del Govern dels Illes Balears, ha assenyalat que el sector agroalimentari a les Illes no seria igual sense cooperatives.

Contabilidad en las Cooperativas Agroalimentarias

Imposición indirecta en las Cooperativas Agroalimentarias

Las cooperativas y la Explotación Comunitaria de la Tierra