Santa María, 21 d’abril 2023.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) han celebrat aquest matí a Palma una jornada sobre producte agroalimentari local. Entre els objectius d’aquesta trobada es buscava definir què s’entén per producte local. També s’han aclarit els dubtes sobre l’aplicació de l’article 102 bis de la Llei del Turisme de les Illes Balears referit al “compromís de consum de productes d’alimentació i begudes de proximitat”.  La jornada ha conclòs amb la conclusió que s’editarà una guia interpretativa, en la qual col·laboraran totes les parts, i que estarà disponible per a l’entrada en vigor d’aquest apartat de la llei.

A l’inici de la jornada, María José Aguiló, vicepresidenta executiva de FEHM ha destacat que la incorporació d’aquesta mena de productes als hotels és fonamental per a aconseguir que Mallorca sigui considerada una destinació turística sostenible i a més pioner en matèria de circularitat. No obstant això, ha recalcat la necessitat de celebrar aquesta jornada per a resoldre ambigüitats i homogeneïtzar els criteris i els conceptes amb la finalitat d’aplicar la normativa una vegada entri en vigor a partir de l’1 de juliol. “Amb el sector primari el sector hoteler mantenim una llarga relació de consum de producte i volem continuar potenciant-ho, però per a això necessitem certeses i garanties”.

Per part seva, Jerònima Bonafé, presidenta Cooperatives Agro-alimentàries dels Illes Balears ha explicat que la unió entre el sector agroalimentari i l’hoteler ha d’afermar-se per a garantir el manteniment del medi ambient i del paisatge d’Illes Balears, tan valorat pels milions de persones que cada any ens visiten. Aquest sector contribueix al manteniment del medi rural i de la nostra gastronomia, la nostra cultura i les nostres tradicions. “Consumint productes de les nostres cooperatives es col·labora amb el relleu generacional d’aquesta activitat a més del manteniment del paisatge que ens envolta. “Hem d’apostar pel producte balear, pel KM0. Ens necessitem mútuament”, ha recalcat Bonafé.

La presidenta ha continuat: “Volem impulsar la connexió entre el sector turístic i el sector agroalimentari per a aconseguir un ecosistema insular sostenible i resilient que generarà valor per a tots dos sectors. A més, gràcies a iniciatives com aquesta es creen sinergies ja que el sector hoteler es beneficia de productes agroalimentaris de gran qualitat, la qual cosa suposa un major grau d’equilibri econòmic”.

El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha destacat que la llei turística, amb la inclusió del percentatge mínim de producte local, és “un revulsiu per a per a totes dues parts, el sector hoteler mostra el seu compromís amb el sector agroalimentari, i el sector agroalimentari té un repte i al seu torn una oportunitat per a respondre a aquesta demanda”. “La llei és una fita a nivell estatal i el sector agroalimentari ja s’ha posat a treballar per a una millor logística i distribució, clau per a respondre a aquesta demanda”, ha remarcat.

El secretari general de la conselleria de Model Econòmic,  Turisme i Treball, Rubén Castro, ha agraït a la FEHM l’oportunitat de participar avui en una jornada que servirà per a “informar i continuar amb l’estratègia del *Govern cap a un turisme més sostenible i respectuós amb el medi ambient”.

L’última part de la jornada s’ha dedicat a la resolució de dubtes generats després de la introducció de l’article 102 bis en la Llei de Turisme de Balears, que fixa unes quotes de productes locals que han de formar part de l’oferta gastronòmica d’hotels i apartaments.

Per a tancar la jornada, el xef Claudio Lemos ha preparat una degustació de diversos productes agroalimentaris, com a embotits, formatges, melmelades, fruites, sucs i vins, entre altres.

CONCLUSIÓ JORNADA TÈCNICA

  • Tenim una garantia de qualitat a través de cooperatives que asseguren el 49% de la producció i cal continuar treballant en aquest 51% restant.
    Hi ha un treball ingent què fer amb el tema de distribució, per a major seguretat jurídica. Cal involucrar-los en aquestes sessions i compartir objectius.
    Disposem d’un canal informatiu que és aquesta pàgina web de la conselleria d’agricultura, pesca i alimentació, en la qual apareixen detallades totes les tipologies d’aquestes denominacions amb cadascun dels productes i les marques. Treballarem i desenvolupar conjuntament aquesta guia i a resoldre tots aquests dubtes que han quedat sobre la taula.
  • Les organitzacions farem els canals per a vincular totes aquestes consultes.

MÉS INFORMACIÓ
Comunicació Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears
Irene Viseras

620 05 15 23