Artà 11 d’octubre de 2024.- L’entitat sòcia de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, la Cooperativa d’Artà ha presentat la Comunitat Energètica d’Artà. Segons el president de la Cooperativa, Pere Massanet, aquest projecte que combina l’agricultura i l’energia neix amb l’objectiu de “fer rendible l’activitat agrària per a atreure gent jove al sector, ara que la producció de l’energia sostenible és més barata per a la gent”.

“El desenvolupament d’aquesta Comunitat Energètica d’autoconsums compartits de 100kw consisteix a instal·lar plaques solars en altura, en uns 2,05 metres o 2,20 metres perquè pugui transitar un tractor per sota. Es podran conrear oliveres, ametllers o garrofers que aniran envoltant tota la instal·lació fotovoltaica i entre les plaques es posaran cultius hortícoles que convinguin al terreny. Cada instal·lació ocuparà uns 500 m² en altura”, tal com explicava Albert Ferrer, gerent de la cooperativa. “Encara que no totes les parcel·les són òptimes, però hi ha moltes en desús actualment que sí que podrien entrar dins del projecte”. Posteriorment, els veïns d’Artà es poden posar en contacte amb la Comunitat Energètica per a consumir energia generada per aquest procediment per a tenir un impacte molt positiu en les seves factures energètiques. “D’aquesta manera, els veïns del municipi formen una comunitat energètica sostenible, que fa front al canvi climàtic i a les grans empreses energètiques”.

Segons la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, María Francisca Parets, afirma que “ens sentim molt orgullosos que una entitat sòcia nostra creï la Primera Comunitat Energètica de fórmula cooperativa d’Illes Balears. Gràcies a aquest projecte, la cooperativa d’Artà promou les energies renovables alineada amb els ODS que hem de complir l’any 2030”

La intenció és posar en marxa aquesta Comunitat Energètica al llarg de 2024, amb 5 instal·lacions dins d’Artà en finques pròximes de la zona urbana -la legislació estableix que les parcel·les han d’estar a menys de 2 quilòmetres del poble i s’han de poder connectar a la xarxa elèctrica-. La inversió inicial prevista és de 1,4 milions d’euros amb una capacitat de generació d’1 milió de kWh a l’any, suficients per a proveir a 300 habitatges. La segona fase, ja l’any 2025, significaria créixer cap a la Colònia de Sant Pere incorporant més explotacions en desús, amb una inversió de 2,8 milions d’euros per a generar uns 2.000.000 de kWh anuals (al voltant de 600 habitatges més). “Hi ha dos tipus de socis” explicava el gerent de la Cooperativa “aquells que cedeixen terres i el soci consumidor, que vol comprar energia més barata per al seu habitatge o negoci”.

“Artà pot crear un projecte únic vincle d’agricultura i energies sostenibles” van coincidir a dir els dos experts en energia Pedro Vaquer i Jaume Sureda, qui definia la iniciativa com a “pionera” a Balears i que permetrà en “totes les cases d’Artà, entre 2025-26 consumir energia més barata sense necessitat d’invertir. Aquests socis consumidors pagaran una quota i tindran accés, a través de la cooperativa, a una part de l’energia que produeixin aquestes instal·lacions fotovoltaiques, en funció del seu consum”.

Per a més informació es pot consultar l’espai de la web de la Comunidad Energética de Artà