Santa María, 20 de desembre de 2023.- El passat 11 de desembre es va celebrar en la seu de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears la jornada “Dones i cooperatives”. Aquesta jornada va tenir com a objectiu principal informar les persones que formen part dels consells rectors de les nostres entitats sòcies dels canvis estatutaris que, en matèria d’igualtat, hauran de realitzar per a complir amb la nova Llei 5/2023, de 8 de març, de societats cooperatives de les Illes Balears.
Jerònima Bonafé, presidenta de la nostra entitat, va donar la benvinguda a les persones assistents, totes elles sòcies de cooperatives de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
Mar Garriga Filgueira, responsable del Servei Jurídic i Laboral de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ha explicat els articles a modificar i incorporar en matèria d’igualtat en els estatuts de les cooperatives. Per part seva, Laura Sansó, tècnica d’Igualtat i Formació de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, ha explicat el funcionament i emplenament del Registre Retributiu; Aquest document és obligatori per a tot tipus d’empreses, incloses les cooperatives i SATs.
En la jornada van participar també Chelo Sánchez Bardón i Mary Paz Perdigón, representants de Cooperativas Agro-alimentarias de Extremadura, vam voler comptar amb elles perquè la seva Llei 9/2018 de societats cooperativas d’Extremadura, va ser pionera a obligar les cooperatives a incorporar articles en matèria d’igualtat en els seus estatuts.
Sánchez Bardón és presidenta de la Cooperativa Tornavalle, Consellera de l’Agrupació de Cooperatives de la Valle del Jerte i Responsable de la Sectorial d’Igualtat d’Oportunitats de Cooperativas Agro-alimentarias de Extremadura. Perdigó és tècnica d’Igualtat i Coordinadora Departament de Formació, Qualitat i Desenvolupament Rural en Cooperatives Agro-alimentàries Extremadura. Ambdues han explicat l’aplicació de les mesures d’igualtat de la Llei de Cooperatives d’Extremadura en els estatuts de les seves cooperatives, així com els resultats i experiències de la seva aplicació en les cooperatives de la seva Comunitat, fet que ha contribuït notablement a l’increment de la participació de les dones en els organos de decisió de les seves cooperatives.
Per a finalitzar s’ha celebrat una la taula rodona en la qual s’ha debatut sobre les barreres que tenen les dones per a la seva incorporació en els consells rectors de les cooperatives d’Illes Balears. En aquesta taula han intervingut Margarita Capó, presidenta de Productors Mallorquins de Fruits Secs SAT; Pere Joan Oliver, vicepresident de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller; Andreu Truyol, vicepresident de la cooperativa Pagesa d’Inca juntament amb Esperanza Mora, gerent de la cooperativa Agrícola de Porreres. La principal barrera que es troben les persones dirigents de les cooperatives a l’hora de proposar dones candidates a formar part del consell rector, és que les dones sempre es qüestionen si tenen els coneixements suficients per a complir amb el càrrec, cosa que un home gairebé mai fa. Tots van estar d’acord que la formació és una eina indispensable per a poder incrementar el nombre de dones que participin activament en les cooperatives de les Illes
La presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé ha incidit en què continuarem treballant perquè les cooperatives sòcies incorporin la perspectiva de gènere en els seus estatuts, i complir així amb l’articulat de la nova llei.