Santa María, 27 de maig 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, juntament amb la resta d’agrupacions, dins de la Mesa Nacional de la Fruita seca ha realitzat l’estimació de producció d’ametlla per a la campanya 2022 amb una previsió de 680 tones d’ametlla grano per a IIles Balears. La producció enguany serà un 23,64% superior a la campanya de l’any passat.

A Illes Balears s’estima un increment en la campanya 2022, sent un 23,64% superior a la campanya de 2021. Segons Aldo Castellí, gerent de la cooperativa de segon grau Camp Mallorquí, aquesta diferència s’explica perquè “l’any passat moltes explotacions van sofrir els efectes de les gelades just quan ja estava el fruit quallat. A més, els ametllers van tenir una floració dolenta.” D’altra banda, aquest repunt de la producció també pot ser “per un increment de les plantacions de regadiu que a poc a poc van entrant en producció” ha explicat Castellí.

A Illes Balears, s’ha determinat una superfície productiva de 10.302 has, la qual cosa suposa una petita disminució de 3,5% respecte al passat any. Es tracta d’una tendència que es ve observant els últims anys.

Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’estan duent a terme diverses accions per al foment del cultiu de la fruita seca a les illes. Entre altres, es troba el foment de la creació de la IGP Ametlla de Mallorca; l’estudi de noves varietats en regadiu i l’assessorament tècnic que realitzen les cooperatives i SAT’s per a les noves plantacions.

Així mateix, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears destaca la necessitat d’agilitar les resolucions d’ajuda a les plantacions anunciades en el Marc del Pla de Reestructuració del sector la Fruita seca de les Illes Balears 2021-2027, signades a l’octubre de 2021.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears manifesta també la seva preocupació per la continuïtat de les ajudes associades al cultiu de fruita seca.

Cooperatives Agro-alimentàries està treballant amb la Conselleria d’Agricultura per a aconseguir que aquestes ajudes es mantinguin amb la nova PAC, que es troba en fase de negociació amb el Ministeri d’Agricultura.