27-11-2021 EFEAGRO

Durant els dies 25 i 26 de novembre, més de 2.000 professionals agraris s’han donat cita a Lleida per a conèixer de primera mà les últimes tendències i casos d’èxit en transformació digital aplicada al sector agroalimentari. El V Fòrum per a l’impuls de la Transformació Digital en el Sector Agroalimentari (Datagri) va comptar amb la participació del ministre Luis Planas i les autoritats catalanes.

Bolcat en la digitaliación del sector agroalimentari, el Fòrum Datagri suposa una cita imprescindible per a parlar i conèixer en el terreny projectes i tecnologies encaminades a avançar en la transformació de les pràctiques agrícoles i ramaderes i així aconseguir una producció més sostenible i en línia amb les prioritats del Pacte Verd Europeu i l’estratègia de la Granja a la Mesa. Organitzat per Coag, Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, Hispatec i ETSIAM, Datagri va donar veu als esforços per innovar i millorar.

El sector agrari veu la digitalització com a irrenunciable però demana que sigui inclusiva
Els agents públics i privats que treballen per la transformació digital del sector agrari espanyol veuen irrenunciable aquesta aspiració per a poder adaptar-se als reptes d’una producció més sostenible però demanen que aquest procés sigui inclusiu i que, per tant, ningú es quedi enrere. És un dels missatges que es va escoltar durant la celebració de la primera jornada del Fòrum.

Al Palau de Congressos lleidatà va acudir el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per a qui la transformació digital “no és una opció”, sinó una “necessitat”.
Al seu judici, la digitalització i la innovació són “elements fonamentals” per a aconseguir la “rendibilitat i sostenibilitat” del sector agroramader. La tecnologia i els seus avanços aplicats al camp són essencials, va afegir Planas, per a complir els objectius de la futura Política Agrícola Comuna (PAC) i de l’estratègia comunitària “De la granja a la taula”.

Per al ministre, els “pilars” sobre els quals assentar la innovació agrària han de ser, a més de la PAC, els projectes que es desenvolupin a l’empara del Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), i la formació i l’assessorament. Planas va subratllar la importància del Pla d’Acció de l’Estratègia Espanyola per a la Digitalització del sector agroalimentari, el segon programa del qual recull unes inversions de 62 milions d’euros amb 20 mesures per al període 2021-2023.

Per part seva, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va clausurar el fòrum en un acte en el qual va assegurar que és “evident” que són “temps” de transformació digital que arriben a les maneres en què “produïm, distribuïm i consumim”, la qual cosa “posa sobre la taula reptes però també noves oportunitats”.

Aragonès va remarcar que, a més, aquests processos s’han accelerat “molt” amb la pandèmia de la COVID-19. En la seva opinió, aquests canvis afectaran a “tota la cadena de valor” i vindran per a proporcionar “major prosperitat”, però ha de ser “compartida” i permetre avançar cap a una economia basada en treballs de major qualitat i que “generi oportunitats en tots els territoris, tant urbans com rurals”.

En aquest sentit, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, va remarcar que la transformació digital del sector primari català és “clau” per a “assegurar la seva competitivitat i fer front als reptes” actuals. És partidària que les administracions “segueixin al costat” de l’agroalimentació per a impulsar la digitalització i aconseguir que aquesta transformació “sigui efectiva i equilibrada” per a “no deixar a ningú enrere”. Es tracta, va afegir, que la tecnologia “no sols estigui disponible sinó que s’incorpori també al dia a dia” del camp.

El secretari general de COAG i portaveu del comitè organitzador del fòrum, Miguel Padilla, va assenyalar que la transformació digital és la “eina” necessària per a afrontar “el canvi” però cal fer-la “inclusiva” perquè “totes” les explotacions puguin beneficiar-se “en igualtat d’oportunitats”. Sota el seu punt de vista, aquests desenvolupaments han de prioritzar el model “social i professional” d’agricultura.

L’objectiu de les cooperatives és aconseguir transferir aquesta tecnologia a les rutines diàries dels productors
Per part seva, el president de la Confederació de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea (COGECA) i representant de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, Ramón Armengol, va assegurar que el cooperativisme està fent “molt esforç” per innovar. L’objectiu del sector cooperatiu és aconseguir transferir aquesta tecnologia al camp i que arribi a les rutines diàries dels productors.

Armengol va explicar que des de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya es va realitzar una enquesta a una selecció de cooperatives l’any passat sobre les seves expectatives en la digitalització, la resposta més reeixida va ser la de connectar la digitalització cap a la sostenibilitat, afegint també la dimensió social i econòmica. “Això indica que les nostres cooperatives tenen una visió de resultats de mitjà i llarg termini amb la digitalització, la qual cosa és molt positiu. És essencial compatibilitzar aquesta visió amb la urgència de prendre posicions en la digitalització en el curt termini”, va indicar.

Les cooperatives són el mitjà ideal per a recollir dades de qualitat i compartir-los entre els socis, amb l’objectiu de millorar a partir de la comparació i la millora contínua. Aquesta és la base del projecte de plataforma cooperativa digital que Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya presenta en Datagri, segons va avançar Ramón Armengol, “i que al llarg dels pròxims anys connectarà als serveis agronòmics i veterinaris de mil cooperatives i que serà alimentada per centenars de milers dels seus agricultors i ramaders en el seu propi benefici. Aquest és el projecte estratègic mes important de les Cooperatives a Espanya, juntament amb el reforç dels seus serveis agronòmics amb nous agrònoms i veterinaris, especialistes en tecnologies digitals”.

Experiències des del sector
En la inauguració també va intervenir el cap de Gabinet del Comissari Europeu d’Agricultura, Maciej Golubiewski, qui va destacar la importància que per a l’organisme comunitari tenen aquests processos d’innovació en el sector primari dels països de la Unió Europea. Així, va assenyalar que la innovació i la transformació digital del sector agroalimentari “estan en el top de l’agenda europea per a dur-la a terme de manera responsable”.

Durant la primera jornada de Datagri, diverses empreses van exposar els seus treballs en digitalització i innovació, com les cooperatives Central Lletera Asturiana i Grup Pastors, que van mostrar els seus interessants projectes per a millorar la comunicació amb els socis, tant a nivell d’assessorament tècnic com de governança i democràcia de la cooperativa.

Altres exemples van ser Digitanimal, que va explicar els seus “collarets intel·ligents” per a bestiar, un dispositiu de localització GPS col·locat en la corretja dels animals que permet saber no sols la seva ubicació sinó la seva temperatura, moviments o altres dades sobre la seva salut i benestar. Aquesta companyia ha llançat també una bàscula digital intel·ligent que controla el pes de cada animal i ja estan immersos en un projecte europeu (Cattlechain) per a impulsar la traçabilitat i donar informació minuciosa al consumidor sobre el cap de bestiar de la qual prové.

Des de la multinacional estatunidenca Cargill van presentar la seva plataforma digital -ja implementada al país nord-americà-, que usa l’anàlisi de sòls amb dades a peu de camp i observació via satèl·lit per a optimitzar i treure més benefici a les pràctiques agrícoles.

Vall Companys va detallar, a més, com funciona la seva eina Vall Smart Farm, una aplicació per a mòbils que permet als seus ramaders integrats tenir accés instantani a dades i informació d’índole ambiental i de consum en les granges, amb el que poden detectar anomalies o tendències que afectin la producció animal.

Durant el segon dia de l’esdeveniment, l’anomenat “Farming Day”, la jornada es va centrar en les demostracions en camp amb alguns dels últims avanços tecnològics aplicats al sector agrícola i ramader que s’estan desenvolupant a Catalunya.

VÍDEOS DEL EVENTO:

Plenario:
https://www.youtube.com/watch?v=SMKHa8Qg8jc

Jornada Agrícola:
https://www.youtube.com/watch?v=Uz6cTvfag2c

Jornada Ganadera:
https://www.youtube.com/watch?v=Un4QtlxzRaQ

Jornada de cuadernos de campo.
https://www.youtube.com/watch?v=GuMpHDZlbKg