La tempesta provoca quantiosos danys a les Cooperativa Malvasia Banyalbufar i Agromallorca SAT

Agromallorca perd la producció de cogombres a punt per a la collita i Banyalbufar la de malvasia

 

Santa Maria, 31 d’ agost de 2020.

Les fortes tempestes amb vent i calabruix que dissabte varen arrasar gairebé tota l’illa de Mallorca, varen ser especialment virulentes i danyoses per a la SAT Agromallorca i la Cooperativa Malvasia de Banyalbufar. A la primera, entre les 10,30 i les 11,30 h. de dissabte 29 d’agost, la inclemència climàtica va assolar les instal·lacions a la finca sa Vinyota d’Inca. Són tants els danys que es fa molt difícil quantificar-los.

La destrossa més visible és la caiguda dels 20.000 metres hivernacles que protegien 200.000 quilograms de cogombres a punt de ser recollits, de fet, part d’ells s’havien de servir des de diumenge i al llarg de tota la setmana a una coneguda cadena alimentària que és un dels principals clients de la cooperativa. Aviat es podrà saber quines són les pèrdues per a no poder servir els cogombres, però a aquesta xifra se li haurà d’afegir retirar el material esfondrat i el cost de tornar-lo aixecar de bell nou.

Fora dels hivernacles, varen patir la tempesta les pruneres, els cítrics i els caquis madurant per a la propera collita. En paraules de Isabel Vicens, presidenta d’Agromallorca, “les pèrdues van més enllà de la producció totalment perduda, afecten també a la qualitat del producte que ha quedat, és difícil saber què i còm podrem comercialitzar. Per sort, tot han estat danys materials i ningú s’ha fet malbé”.

Agromallorca és una societat agrària de transformació amb més de 50 anys d’existència regida per tres generacions de la mateixa família que des de sempre s’ha caracteritzat per la seva tasca social i solidària, col·laboren amb distintes ONG’s, aporten tones de productes agroalimentaris al Banc d’Aliments i sempre han tengut especial esment dels seus treballadors. “És evident que tot el personal que teníem a sa Vinyota ara no serà necessari, però com que som una empresa gran, hem recol·locat  tothom a altres indrets, a l’espera de veure què farem amb l’explotació devastada, ara mateix no sabem si reconstruirem a o no, és massa prest per a prendre aquest tipus de decisions”.

Banyalbufar va ser, sens dubte, la localitat més afectada pel cap de fibló dissabte passat. Els danys al poble són quantiosos i no ho són menys a fora vila. Pau Bujosa, president de la Cooperativa Malvasia de Banyalbufar, ha declarat que la producció de malvasia d’enguany, a punt de la verema, s’ha perdut en tota la seva totalitat. La vinya sembla que ha estat arrabassada i els raïms escampats.

La cooperativa de Banyalbufar la formen 4 socis i està dedicada íntegrament a la producció de vi de malvasia, amb la seva marca estrella CORNET. El característic cultiu en bancals, salvant l’orografia de la zona, determina que la seva producció sigui reduïda, per tant, un fenomen atmosfèric tan virulent com el de dissabte, ha destruït la collita del 2020.

 

Rafel M. Creus

Responsable Comunicació

660648831 rcreus@agroalimentaries.es 


DESCARGAR PDF