Bunyola, 22 de setembre 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha participat al costat de les seves partners Agromallorca SAT i AnySolution en una reunió de treball que ha tingut lloc en la finca de Raixa. A la mateixa han acudit representants de TNO, una organització independent holandesa que es dedica a la recerca. Tots ells participen en el programa europeu PLOUTOS, que té com a objectiu equilibrar les cadenes de valor agroalimentàries perquè siguin més competitives, eficients, resilients i sostenibles amb un millor acompliment i impactes socioeconòmics i ambientals positius.

La part de Ploutos que es desenvolupa en Balears cerca, entre altres coses, construir un ecosistema entorn de noves experiències d’agroturisme sostenible. Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha explicat que l’objectiu final consisteix a “aconseguir un disseny per a la creació d’una experiència turística prometedora que creï valor tant per al sector agrícola com per al sector turístic d’Illes Balears i que abordi els reptes de la sostenibilitat”.

A la reunió de treball ha assistit la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha per a interessar-se pel Projecte Ploutos. En la reunió, a la qual han assistit 30 persones, han estat presents, entre altres representants de les cooperatives agroalimentàries Agromallorca SAT, Som Pagesos, la cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, SAT Fruit Secs, Camp Mallorquí, Agroeivissa s. coop. i la Coooperativa del Camp de Formentera. Per part del sector turístic han assistit representants del Grup Barceló, Garden Hotels, Senses Hotels, Valparaíso, Tourism Clúster, guies turístics, a més de representants de la restauració.

Durant la jornada de treball s’han analitzat els reptes que té l’agricultura i el turisme. També s’han analitzat propostes turístiques per a construir un ecosistema entorn de noves experiències d’agroturisme sostenible.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears busca ser l’enllaç entre tots els actors rellevants, la premsa i altres cooperatives nacionals i internacionals.

El projecte té també un vessant d’innovació en l’agricultura, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears introduirà la “agricultura de precisió” a Balears, basada en una potent plataforma que inclou algorismes d’Intel·ligència Artificial, gràcies a la tecnologia de AnySolution que està implantant en els hivernacles de Agromallorca SAT. Aquests hivernacles els visitarà el grup el divendres.

Els resultats estaran disponibles a través de l’Acadèmia d’Innovació de Ploutos després de la vida útil del projecte. Les parts interessades tindran així accés a nous coneixements i millors tècniques per a poder replicar-los fàcilment. Ploutos estableix les bases per a l’intercanvi i l’aplicació de pràctiques innovadores amb la finalitat d’establir un sector agroalimentari sostenible.