Museo do Pobo Galego. Santiago de Compostela (A Coruña), 3 d’octubre de 2023.- La directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Mª Francisca Parets participa en la VI Càtedra Cooperatives Agroalimentàries, en col·laboració amb l’Associació Galega de Cooperatives Agroalimentàries (AGACA) i amb el patrocini de AgroBank al costat d’experts del sector cooperatiu del nostre país per a analitzar i debatre sobre qüestions de rellevància per a aquest tipus d’empreses de l’Economia Social.

La jornada ha estat inaugurada per Carmen Rodríguez, presidenta de l’Associació Gallega de Cooperatives Agroalimentàries (AGACA); José Manuel Rodríguez, referent Agrobank a Galícia Occidental; Gabriel Trenzado, director general de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i per Elena Rivo, Conselleira de Promoció de l’Ocupació i Igualtat de la Xunta de Galícia.

Durant l’esdeveniment, s’han abordat temes com les relacions laborals en les cooperatives agroalimentàries, ponència que impartirà l’expert Manuel Alegre, professor titular de dret del treball i seguretat social de la Universitat de València. També s’ha debatut en una taula rodona dirigida per Pilar Alguacil, catedràtica de dreta financer i tributari de la Universitat de València, sobre l’explotació agrària per part de les cooperatives agroalimentàries. Per a això, ha estat com a ponent Sagrari Navarrès, professora titular de dret mercantil de la Universitat de Castella- La Manxa; Raúl Ortega, de la Cooperativa La nostra Senyora del Pópula i amb Andrés Rodríguez, president de la Cooperativa Vinya Costeira.

Posteriorment, Daniel Hérnandez, doctor en ciències econòmiques, empresarials, i jurídiques i primer premiat de la Càtedra Cooperatives Agroalimentàries, ha que té fava sobre l’evolució en la integració cooperativa i el seu impacte en el desenvolupament d’alternatives productives.

Paral·lelament, la directora de la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries, Pilar Alguacil, ha fet un repàs a les activitats d’aquesta Càtedra així com els temes en els quals se centrarà en la sisena anualitat.

La jornada ha estat clausurada per Higinio Mougan, director gerent de AGACA; el president de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, Ángel Villafranca i el Secretari General de Suport a l’Ocupació, Treball Autònom i Economia Social de la Xunta de Galícia, Pablo Fernández.

Càtedra Cooperatives Agroalimentàries
Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i la Universitat de València van posar en marxa en 2018 una Càtedra per a generar coneixement sobre el cooperativisme agroalimentari. La Càtedra té com a objectius generar la recerca, reflexió i transmissió de coneixement sobre temes jurídics i econòmics de les cooperatives, estimular l’estudi dels temes que afecten les cooperatives agroalimentàries i difondre les característiques d’aquest tipus d’empreses.