Santa María, 23 de febrer de 2023.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha organitzat aquest matí una jornada divulgativa amb l’objectiu de donar a conèixer una experiència turística pilot en el sector agroalimentari destinada a uns convidats concrets. S’ha triat un camp d’ametllers emmarcat dins de la setmana mundial de l’ametlla que es va celebrar el passat 16 de febrer en la qual el segell de qualitat IGP Ametlla de Mallorca celebra actes fins dissabte que ve 25 de febrer.

La jornada ha estat dirigida principalment al sector turístic. Es tracta d’una iniciativa emmarcada en el projecte europeu Ploutos, que busca reequilibrar la cadena de valor agroalimentària. Amb aquesta experiència es busca dinamitzar i donar un valor afegit al sector agro buscant sinergies amb la indústria turística.

Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i Miquel Gual, president de Camp Mallorquí SCL han donat la benvinguda als assistents. Bonafé ha remarcat que “les cooperatives són les principals garants de l’origen dels seus productes i del paisatge que tant de valor aporta al turisme en Balears. Pensem que és hora que el sector turístic recolzi en la revaloració i el reconeixement de la nostra activitat”. Per part seva, Gual ha explicat que “els nostres agricultors a més de cuidar la biodiversitat en el maneig dels seus cultius ens proporcionen salut amb aquest superalimento que hem de protegir perquè segueixi el seu cicle. Necessitem el suport del sector turístic”.

Maria del Camí Dolç i Martorell, doctora en història per la UIB i documentalista de l’Ajuntament de Santa Maria ha aportat el marc històric mitjançant una presentació en la qual ha aportat detalls sobre l’elaboració de llet d’ametlles en els últims quatre segles.

Després, s’ha realitzat una visita a la fàbrica de la cooperativa Camp Mallorquí. Es tracta d’una cooperativa agrícola fundada en 1983, especialitzada en la industrialització de l’ametlla a Mallorca. Distribueix i ven ametlles i els seus derivats a les seves botigues físiques com en tota la xarxa de cooperatives sòcies i resta de comerços. Camp Mallorquí és Soci de la IGP Ametlla de Mallorca i subministra el seu producte tant per a elaboradors com públic general.

A continuació, s’ha visitat la finca Maynou situada a Consell amb 8.000 ametllers que estan a punt de florir. En ella, l’enginyer de Camp Mallorquí, Tomeu Company ha realitzat una explicació de les varietats dels ametllers i les seves particularitats. Per part seva, Juan Orells, de l’empresa balear AnySolution, ha fet una petita introducció sobre els avanços tecnològics que s’estan duent a terme mitjançant la utilització de noves tecnologies com la internet de les coses en l’agricultura. Per a finalitzar, el xef Claudio Lemos ha ofert una degustació de productes elaborats amb ametlla de Mallorca com a pa de farina d’ametlla especiado, gatò mallorquí o gatò d’ametlles cristina, galetes crocantes d’ametlla mallorquina i melmelada de Porreres.

A la jornada han acudit, entre altres, Antoni Bonafé, president de la IGP Ametlla de Mallorca; Joan Mayol, president de la DO Oli de Mallorca. També han estat presents una representació, entre altres, del Col·legi oficial de guiïs de Ses Illes Balears, de Xefs In, de SpiritualMallorca, Associació d’agroturismes, LVG Esdeveniments, Federació d’Entitats Locals dels Illes Balears i de l’empresa Picarandau.