Santa María, 10 de març de 2021.  Cooperatives Agro-alimentáries Illes Balears es mostra preocupada de la situació de sequera i les seves conseqüències, ja que està afectant sobretot el sector ramader amb la conseqüent disminució de la quantitat de pastures i encariment dels preciós del cereal. Avui s’ha constituït la taula sectorial del cereal i de pastures.

Com a representants de Cooperatives Agro-alimentáries Illes Balears han participat Antonia Bosch, gerent de la cooperativa del Camp de Menorca i la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentáries, Mª Francisca Parets. Les representants de Cooperatives han posat de manifest les prioritats que hauria de dur a terme l’administració, donada la importància que té el sector del cereal i pastures per a la ramaderia de les nostres illes.

Des de  Cooperatives Agro-alimentáries Illes Balears demanem posar en valor la importància de prendre mesures per a reduir el descens de superfície conreada i els rendiments dels cereals, que es produeixen anualment. Això passa per la recerca i tecnificació del sector.

Parets ha lamentat que enguany s’han confirmat “els pitjors auguris per l’augment del preu del cereal”. I ha reclamat “mesures reals per a pal·liar els efectes de la Covid-19 en el sector primari. El problema d’aquest augment de costos porta a una agricultura i a una ramaderia menys competitiva que potser no és assumible pel consumidor.”

Per tant, s’han de prendre mesures per a incrementar la rendibilitat de les explotacions i el valor afegit a les produccions.

Des de Cooperatives Agro-alimentàries  s’ha sol·licitat que es realitzin avaluacions del comportament de les noves varietats que s’estan posant a la disposició del sector per part de Llavor i fomentar les varietats locals com a mitjà per a fer front al canvi climàtic, sense oblidar la necessitat de donar suport a Inversions que permetin transformar superfícies de cultiu de secà en regadiu amb aigües regenerades.

Cooperatives Agro-alimentáries Illes Balears destaca el paper de les cooperatives en el sector i en concret de la cooperativa del Camp de Formentera i altres cooperatives del sector, fomentant accions que permetin posar a la disposició dels agricultors maquinària, assistència tècnica i instal·lacions de comercialització a través de les cooperatives i els SAT’S.