Maó, 4 de febrer 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, en línia amb la seva estratègia per a fomentar el relleu generacional en l’activitat agrària, participa en el programa d’estades formatives de joves agricultors en explotacions model, també conegut com CULTIVA 21, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

A través d’aquesta iniciativa, 5 joves del sector agrícola i ramader d’altres comunitats autònomes realitzaran estades d’una setmana en explotacions agràries de referència d’Illes Balears on afermaran coneixements tècnics i coneixeran altres models productius i de gestió.

Les estades formatives es realitzaran al llarg d’aquest primer trimestre de l’any en tres explotacions vinculades a entitats associades a Cooperatives Agro-alimentàries d’Illes Balears. En concret, les finques es troben una a Maó (Menorca) i dues a Mallorca: a Porreres i a Inca. Fins a aquestes localitats es desplaçaran 5 joves productors procedents de Andalucia, Catalunya, Castella Lleó, Extremadura i Galícia.

Formatge DO Maó-Menorca

La primera estada formativa s’ha realitzat durant aquesta setmana en una explotació agrària situada en el municipi de Maó (Menorca). Al llarg de tota la setmana, dos joves procedents d’As Pontes (la Corunya) i Navalmoral de la Mata (Càceres) han pogut conèixer la gestió i la manera de treballar d’aquesta explotació model del sector del formatge. A més, aquesta ramaderia està adaptada a les característiques ambientals de Menorca utilitzant els recursos naturals i maximitzant les produccions farratgeres per a aconseguir la millor producció lletera destinada a l’elaboració de formatges en la DOP Maó-Menorca. Els ramaders han conegut de primera mà les tècniques d’aprofitament de residus per a mitigar els efectes del Medi Ambient. També han après com utilitzar recursos digitals per a la venda directa. A més, han tingut l’oportunitat de participar en l’elaboració de diferents tipus de formatge.

El Programa CULTIVA ofereix a joves del sector agroalimentari, amb menys de 41 anys, l’oportunitat d’adquirir i consolidar in situ coneixements sobre aspectes tècnics i de gestió que puguin aplicar en el desenvolupament de la seva pròpia activitat agrària i ramadera. A més, l’estada no els suposa una despesa addicional, ja que és finançat pel Ministeri d’Agricultura.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, al costat de les persones titulars de les explotacions model, participa en el Programa CULTIVA21 a través de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, entitat representativa de l’economia social agrària espanyola que col·labora amb el Ministeri d’Agricultura en el desenvolupament d’aquesta iniciativa amb la qual es pretén facilitar l’accés a la formació i el coneixement pràctic de la joventut agrària nacional.

Un total de 71 joves agricultors i ramaders participaran en les 92 estades formatives del Programa CULTIVA 2021, que desenvolupa i finança el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb entitats representatives dels sectors agrícola i ramader d’Espanya, així com amb explotacions agràries model.

Per a aquesta convocatòria de 2021, el Ministeri ha concedit subvencions per valor de 715.308 euros a diferents entitats per a facilitar l’organització, coordinació i gestió logística de les activitats formatives en les explotacions model. Els joves realitzaran les seves estades formatives en 80 explotacions model, que exerciran d’amfitriones en 15 comunitats autònomes.  La resta d’estades del Programa CONREA 2021 s’aniran desen.

 

PROGRAMA CULTIVA21 Financiado a través del RD 425/2021, de 15 de junio, por el que se establecen las bases reguladoras de las subvenciones destinadas a la organización del Programa CULTIVA, relativo a estancias formativas de jóvenes agricultores en explotaciones modelo, y se convocan las correspondientes al ejercicio 2021