Santa María, 29 d’octubre de 2021 .- Ploutos és un projecte finançat per la UE amb l’objectiu d’equilibrar les cadenes de valor agroalimentàries perquè siguin més competitives, eficients, resilients i sostenibles amb un millor acompliment i impactes socioeconòmics i ambientals positius.

Després de dos anys de marxa, el projecte ha començat a desplegar oficialment els seus pilots d’innovació sostenible, peça fonamental per al desenvolupament del programa, ja que són els que avaluen i ajusten totes les eines del Marc Sostenible de Ploutos. La implantació està recorrent tota Europa, des de Grècia, Països Baixos, Irlanda, Espanya, Macedònia del Nord, Sèrbia, Xipre, Eslovènia, Itàlia i França. A més de la cobertura geogràfica, els pilots també cobreixen una àmplia gamma d’ecosistemes agroalimentaris, inclosa l’horticultura, els hivernacles, les plantes perennes, la ramaderia i la producció làctia.

Introducció de solucions IoT a través de la plataforma NADIA al sector agroalimentari a les Illes Balears

El sector agrícola de les Illes Balears gestiona el 85% de tota la superfície terrestre de la comunitat. No obstant això, la seva activitat econòmica es basa en un sector turístic molt concorregut. La sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les illes depèn d’un equilibri entre els dos sectors. L’agroalimentari va a la saga quant a innovació i adopció de noves tecnologies disruptives, que els ajudarien a ser més competitius i generar sinergies amb el sector turístic. El repte és conscienciar a totes les parts, especialment a la turística, de com l’agricultura és fonamental per al turisme i mostrar-los el gran interès dels turistes per la cultura agrícola de les illes. Tecnologies com IoT donaran suport a l’assoliment d’aquest desafiament. Per exemple, el desplegament de la plataforma NADIA IoT de AnySolution en AGROMALLORCA SAT. Les dades recopilades ajudaran a AGROMALLORCA SAT a reduir costos i ser més eficients (aigua, pesticides…).

Al mateix temps, la solució de traçabilitat de Ploutos brindarà al consumidor informació més precisa sobre la qualitat dels productes. També s’utilitzarà per a informar els turistes, no sols sobre la qualitat, sinó també de noves activitats turístiques vinculades amb el sector agroalimentari (visites a les finques o experimentar com fer el seu propi oli). Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears  l’enllaç pilot entre tots els actors rellevants, la premsa i altres cooperatives nacionals i internacionals.

El projecte és una gran oportunitat per a AnySolution, AGROMALLORCA i Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears per a introduir la “agricultura de precisió” a Balears, basada en una potent plataforma que inclou algorismes d’Intel·ligència Artificial.

Els resultats estaran disponibles a través de l’Acadèmia d’Innovació de Ploutos després de la vida útil del projecte. Les parts interessades tindran així accés a nous coneixements i millors tècniques per a poder replicar-los fàcilment. El llançament dels pilots estableix les bases per a l’intercanvi i l’aplicació de pràctiques innovadores amb la finalitat d’establir un sector agroalimentari sostenible.

Innovació de Ploutos
Els resultats dels projectes pilot estaran disponibles a través de l’Acadèmia d’Innovació Ploutos una vegada finalitzat el projecte. L’Acadèmia posarà a la disposició de les parts interessades els coneixements tècnics i les millors pràctiques adquirides a partir de l’execució dels projectes pilot, que podran reproduir-se fàcilment.

Formar part de Ploutos
El llançament dels pilots estableix les bases per a l’intercanvi i l’aplicació de pràctiques innovadores amb la finalitat d’establir un sector agroalimentari sostenible. Es poden seguir totes les evolucions de Ploutos a través de la nostra pàgina web: www.ploutos-h2020.eu

També les xarxes socials del programa incorporessin les novetats del programa així com una Newsletter a la qual et pots subscriure per a estar al corrent de les últimes novetats. Pots ser el primer a adoptar les innovacions del demà!

Website: https://www.ploutos-h2020.eu

Twitter: @ploutos_h2020

Facebook: @ploutosh2020

LinkedIn: ploutos-h2020