Santa María,  01 de febrer de 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears compta amb una nova cooperativa sòcia a Eivissa. La cooperativa Carn & Coop neix amb la intenció de reactivar el sector i comercialitzar els productes en el Mercat Nou d’Eivissa.

Carn & Coop s’ha presentat en la finca de Cas’s Orvais, Sant Jordi (Eivissa). Aquesta iniciativa ha estat posada en marxa per un grup de 7 productors de bestiar: Vicente Juan Mari, president; Xavier Prats Mari, vicepresident de la cooperativa i president de la Federació Pitiusa de Raçes Autóctones; Neus Costa Ferrer, sòcia i veterinària; Esidro Ramis Prats, Raúl Prats Reyes, José Carlos Escandell Torres i Josep Sala.

“Estem molt satisfets amb aquesta nova iniciativa. Demostra que el model cooperatiu continua sent vàlid en ple segle XXI no sols per a mantenir les explotacions actives que ja són sòcies sinó per a també per a protegir i dinamitzar el sector alimentari en llocs en els quals necessita reforç”, argumenta Mª Francisca Parets, gerent de cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

“La Cooperativa neix amb la intenció de reactivar el sector ramader de l’illa que, any rere any, està perdent explotacions. Esperem que serveixi d’exemple als nous ramaders, als joves, perquè vegin que del camp també es pot viure que és un sector que es va abandonar en els anys 60 i al qual a poc a poc, hem d’aconseguir que la gent torni”, ha declarat Vicent Bernat, president d’aquesta associació.

A més, ha afegit que “si t’esforces, si ho treballes, de la ramaderia es pot viure. Però cal professionalitzar-la i ser conscients que cal treballar 365 dies a l’any. És molt sacrificat, d’una banda, però per un altre és molt gratificant veure néixer als animals, veure’ls créixer i després, saber que el producte final és de qualitat. Això fa que et sentis orgullós”.

Per als socis fundadors, un dels objectius principals és que tots els ramaders de l’illa acabin associant-se a la Cooperativa. A més, com han explicat, compten amb el suport del director insular de Mig Terrestre i Marí del Consell d’Eivissa, i amb la col·laboració del departament d’agricultura i ramaderia.

Lloc en el Mercat Nou

La cooperativa comptarà a partir de Nadal o principis de 2022 amb un lloc en el Mercat Nou d’Eivissa. “Un dels nostres objectius, a més de que el sector estigui coordinat, és tenir un punt de venda on puguem comercialitzar els nostres productes. Com a cooperativa, associant-nos podem produir i comercialitzar millor. Encara que som conscients que avui dia no podrem produir el 100 per 100 del que venguem, la qual cosa si que tenim clar és que els productes que venguem han de reunir almenys una  de les següents condicions: ha de ser producte local, de races autòctones, provinent de ramaderia extensiva i/o quilòmetre 0”, ha assenyalat Xavier Prats, vicepresident de l’agrupació.

Els productes estrella que es comercialitzaran seran xai, porc negre i ous. “Estem convençuts que la sobrassada de porc negre eivissenc que estem elaborant en el nostre obrador serà un èxit i us podem assegurar que qui la provi, no voldrà consumir una altra”, ha afegit el vicepresident de la cooperativa.

En aquests moments, compten amb 25 truges reproductores i uns 70 animals en diferents fases de creixement; 120 ovelles reproductores; i 800 gallines ponedores. Estan treballant per a poder criar pollastres per a consum.

Situació crítica del sector

A Eivissa, la ramaderia està en una situació molt crítica. Des de 2010 fins a 2020, han tancat a l’illa d’Eivissa el 41,7% de les explotacions ramaderes que es dedicaven a l’ovella, passant de 530 a 309. I una cosa similar ha ocorregut també amb les explotacions dedicades a la cria de cabra, que han tancat, en el mateix període de temps, el 35,6%, passant de 284 a 186.