Eivissa, 4 de maig 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha celebrat aquest matí la seva Assemblea General Ordinària en la seu del Consell d’Eivissa amb l’assistència de socis de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera amb un total de 65 assistents. Després de l’Assemblea s’ha celebrat la jornada  “Les Cooperatives enfront de la nova PAC: oportunitats i estratègies” i ha estat clausurat per la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol.

El sector cooperatiu agroalimentari d’Illes Balears s’està veient influït per una sèrie d’esdeveniments que provenen tant de l’entorn general i empresarial en el qual opera, com de la seva pròpia evolució interna. Durant l’Assemblea s’ha fet balanç de les intervencions realitzades per Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, així com els comptes anuals i el balanç de situació de l’entitat amb un augment d’un 18,8% dels beneficis de les cooperatives sòcies.

La presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé ha recordat que “hem aconseguit sortir de la pandèmia, però de manera imprevista estem vivint la guerra d’Ucraïna que està provocant una important incertesa econòmica. També s’estan pertorbant els fluxos comercials i les cadenes de subministrament de productes amb aquesta inflació que estem sofrint tots. Les conseqüències d’aquesta situació per al sector agrari són un increment de preus excepcional en tots els àmbits.

Davant aquestes realitats, les cooperatives d’Illes Balears han presentat el Pla Estratègic per a Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears que tindrà vigència fins a 2027. “Amb aquest Pla ens marquem la meta de definir el nou model de cooperativisme agroalimentari balear que pretén donar resposta a la situació que està vivint el sector. Els objectius i les estratègies a desenvolupar per a aconseguir tal model, tant des del propi sector com des de totes les instàncies públiques i privades que estan relacionades amb aquest. El model empresarial cooperatiu es consolida en Balears com un model vigent. En 2021 hem tingut un augment de socis amb la creació de tres cooperatives noves. Al llarg d’enguany volem destacar el paper dels joves i noves dones que s’han incorporat al sector”, ha recordat Bonafé.

Les cooperatives agroalimentàries no deixen de rebre premis i reconeixements per ser unes empreses estratègiques del sector en la nostra economia. Així aquest cap de setmana, El Consell d’Eivissa ha premiat a les Cooperatives Agrícoles de Sant Antoni i de Santa Eulària amb el Mèrit Ciutadà 2022.

PRESENTACIÓ DE CATÀLEGS DE BOTIGUES DE COOPERATIVES

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha aprofitat la seva Assemblea General per a presentar que ha inclòs en la seva pàgina web tres catàlegs que recullen les dades de les cooperatives que compten amb botiga oberta al públic. Un catàleg mostra les cooperatives de Mallorca, un altre les de Menorca i un tercer les d’Eivissa i Formentera, emmarcat dins del projecte europeu PLOUTOS amb fons Horitzó 2020.

Després de l’Assemblea s’ha celebrat la Jornada “Les Cooperatives enfront de la nova PAC: oportunitats i estratègies” a la qual han acudit, entre altres, el Director Insular d’Agricultura del Consell d’Eivissa, Joan Marí; el President del COPA COGECA, Ramón Armengol el qual ha fet una presentació sobre “La influència geopolítica de la guerra d’Ucraïna dins de la nova PAC”, una nova PAC que entrarà en vigor en 2023 malgrat la situació generada per la guerra. Posteriorment, Gabriel Trenzado, Director de serveis tècnics de Cooperativas Agro-alimentarias España ha parlat sobre “Les cooperatives enfront de la nova PAC: oportunitats i estratègies”. Juan Miguel del Real, Director Gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Castilla-la Mancha ha presentat el nou “Pla estratègico del Cooperativisme dels Illes Balears”

En l’acte de clausura ha estat clausurat per la Presidenta del Govern Balear, Francina Armengol; per la Presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé. Han participat també el President del Consell d’Eivissa; Vicente Marí Torres, el President de Cooperativas Agro-alimentarias España, Ángel Villafranca; el Director Territorial Balears en GRUPO CAJAMAR, Jaume Julià; el Director General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular del Govern, Manel Porras; la Consellera d’Agricultura i Pesca, Mae de la Concha; el Conseller de mobilitat i habitatge, Josep Marí Ribas; a més de representants de les cooperatives i SATs sòcies.

“Per tot això, póngamonos mans a l’obra amb l’objectiu de posar en marxa les actuacions que recull el nostre Pla Estratègic del Cooperativisme. Cadascun en el seu ambient, des dels socis, les cooperatives i SATs, juntament amb les administracions i amb les pròpies Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears que amb el seu consell Rector treballarem conjuntament per a aconseguir-ho” ha conclòs Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

COOPERATIVES AGRO-ALIMENTÀRIES ILLES BALEARS

Cooperatives Agro-alimentaries Illes Balears som una organització d’àmbit territorial que des de l’any 1988 ve defensant els interessos econòmics i socials de les cooperatives agroalimentàries de Balears amb una base social de més 7.700 socis agricultors i ramaders.