Porreres, 13 de setembre de 2023.- Aquest matí Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha presentat les accions i els resultats del projecte conjunt amb Oviaragón Grupo Pastores dedicat a la “Innovació estratègica per a la millora de l’eficiència i rendibilitat del sector oví a Mallorca” que porta vigent des de 2021. Durant la jornada celebrada amb cinquanta ramaders en el Santuari de Moni-Sión, a Porreres, s’han exposat els avanços més significatius que ha suposat aquest projecte pilot vigent des de 2017, emmarcat en la convocatòria d’ajudes del desenvolupament rural. Aquest s’ha emportat en les explotacions dels ramaders implicats en el projecte i el centre de tipificació situat a Porreres on durant aquests sis anys s’han homogeneïtzat i finalitzat mens, i on els resultats de les millores aplicades han estat evidents, suposant una millora en la qualitat final d’aquests.

Entre els objectius d’aquest projecte pilot es trobava compartir les innovacions en alimentació, reproducció i manejos, aplicant criteris d’eficiència en tots els aspectes relatius al sector oví. També, s’han implantat diversos protocols que busquen millorar la comercialització en les ramaderies de Mallorca. El projecte ha cobert, a més, el desenvolupament de programes de gestió tècnica-econòmica en les explotacions amb la finalitat d’obtenir una major rendibilitat d’aquestes. Un altre factor que s’ha tingut molt en compte és el del benestar animal mitjançant la implantació en les explotacions de mesures de millora enfocades a la higiene i la bioseguretat de xais i ovelles. Un aspecte fonamental del projecte consisteix en la difusió del coneixement tècnic i els avanços d’innovació

Digitalizació del sector oví

El SIRA és un sistema d’identificació i registro animal basat en tecnologia RFID que permet la identificació i seguiment d’animals, en aquest cas bestiar oví, la qual cosa ajuda a complir amb la legislació actual. A més, ajuda als ramaders a les tasques diàries, com a localització d’animals concrets, detecció d’alarmes per edat, per baixa producció, per malalties, etc. Aquesta tecnologia compta amb una gran capacitat de magatzematge de dades que, gràcies a la transmissió per GPRS (dades mòbils), no necessita la descàrrega immediata a un ordinador. Per tant, aquest sistema suposa un increment en la seguretat enfront de la pèrdua de dades

 

Francisco Santolaria, president de Oviaragón Grupo Pastores, ha destacat en l’obertura de la jornada el “compromís que té la seva cooperativa amb l’excel·lència del sector oví i el seu compromís per impulsar la millorar la qualitat de vida dels ramaders”.

 

Posteriorment, la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Mª Francisca Parets, ha incidit en la implicació i participació de diverses entitats sòcies, com el cas de la cooperativa Camp Mallorquí, així com dels ramaders de Mallorca ha estat fonamental per a la consecució dels objectius d’aquest projecte. Gràcies a l’assessorament i a les formacions ofertes pel Grupo Pastores Oviaragón s’ha millorat la qualitat de mens de Mallorca i l’especialització en el sector. Parets ha insistit que “la nova PAC ens insisteix en la sostenibilitat en la sostenibilitat mediambiental i social, però no podem deixar de costat la sostenibilitat econòmica. Les noves línies que s’han treballat en aquest projecte com és la digitalització ajuden a créixer en rendibilitat a les nostres explotacions”.

 

Per part seva, Ángel Tarancón, Director General de Oviaragón juntament amb Esperanza Horcas, responsable tècnica del projecte han presentat les conclusions d’aquest treball dut a terme a Mallorca. Tarancón ha destacat que “les noves tecnologies com el SIRA ajuden a fer més rendible l’explotació ja que augmenta la millora genètica i productiva de l’explotació d’oví”’.

 

Un grup de 8 veterinaris, coordinats per Forques durant tot el projecte, han realitzat assessoria especialitzada i formació contínua als ramaders afavorint una correcta presa de decisions en l’explotació, optimitzant els resultats, però sobretot fent-los créixer professionalment. “Considerem que la reducció dels costos en cada explotació ajuda a l’eficiència en el treball i millora en els recursos utilitzats el que suposa una garantia per al ramader”.

 

Posteriorment, Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural en la clausura de la jornada ha posat en valor la importància que el projecte ha suposat per al sector oví de Mallorca, i destacant que “ara toca consolidar aquest projecte per a donar-li continuïtat, i en aquest aspecte es requereix compromís per part dels ramaders i de la pròpia administració, on continuarem estant la Conselleria”.

 

L’alcaldessa de Porreres, Xisca Mora ha acudit per a acomiadar la jornada i fer costat al sector establert en el municipi. A més, ha defensat que les aliances entre Comunitats és alguna cosa molt enriquir per al sector.

Després de la clausura del programa s’ha ofert una degustació de diferents plats de xai.

 

Resum del projecte:

 

Amb el suport de:


DESCARGAR PDF