Santa María, 19 de novembre 2021.- Una representació dels partners del projecte Ploutos ha visitat aquesta setmana Mallorca per a conèixer-lo in situ. Han format part de la delegació: José Gutiérrez, investigador de l’institut públic irlandès TEAGASC, juntament amb Caroline Van der Weerdt i Dianne van Hemert representants de l’organització holandesa per a la recerca científica aplicada (TNO). El programa ha inclòs visites organitzades amb agricultors i amb les cooperatives Sant Bartomeu de Sóller, la cooperativa de Pollença, Cooperativa Camp Mallorquí, Illacamp SAT i Bessoner S.coop, cellers Miquel Oliver i És PLET SAT.  També s’han mantinguts reunions amb el Govern dels Illes Balears, la Cambra de Comerç de Mallorca, la Universitat de les Illes Balears, regidors de l’ajuntament de Sóller, associacions com TurisTEC i ASCAIB així com representants del sector turístic, com el Grup Piñeiro o Iberostar

Durant les visites han estat presents: la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé; Mª Francisca Parets, directora Gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears; Dolores Ordoñez, directora tècnica de AnySolution i Juan Ortells, director d’innovació de AnySolution, que han acompanyat a tots els convidats en cadascuna de les sessions. Així com, la gerent de Agromallorca Sat, Isabel Vicens.

El principal repte del sector agroalimentari

Per a poder abordar els reptes que planteja la Unió Europea per al sector agrari en 2030 des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears es planteja que, tant el sector agrari com la societat en general han d’afrontar canvis que permetin que les explotacions aconsegueixin la sostenibilitat econòmica, sense la qual no tindrem sostenibilitat social i mediambiental. “El paper de l’agricultura és fonamental dins del territori de les Illes Balears, per això defensem que sense agricultura no hi ha turisme”, ha explicat Dolores Ordoñez, directora tècnica de AnySolution. Aquesta empresa mallorquina és la líder del projecte, del qual també formen part Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i Agromallorca Sat.

Jerònima Bonafé, com a presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i cotitular d’explotació agrària ha afirmat que “estem molt orgullosos que les nostres cooperatives participin en aquests programes tan innovadors aplicant les noves tecnologies. Volem ensenyar a la resta del sector tot el que es pot arribar a avançar amb la tecnologia ben aplicada”.

Juan Ortells, director d’innovació de AnySolution ha presentat els aspectes tecnològics generals del projecte: “el sistema ens permet recollir els paràmetres i analitzar històricament les dades, conèixer el passat i poder preveure el futur realitzant simulacions i projeccions basades en totes les dades internes i externs recollits pels sensors desplegats. Això significa que gràcies a aquestes dades els agricultors es poden avançar coneixent les dades climatològiques, temperatura i humitat de l’ambient i del sòl, *ph, radiació solar, etc per a millorar la presa de decisions a cada moment. Es poden obtenir tot tipus de gràfiques i informació a través de la plataforma *NADIA.”

Jerònima Bonfé, Isabel Vicens i Dolors Ordoñez

Isabel Vicens, presidenta de *Agromallorca *Sat ha valorat que “amb aquest projecte se situen com una de les empreses innovadores en el sector agrari de les Illes Balears”.

Aquest grup de treball ha estat seleccionat com un dels millors dins del programa europeu *Ploutos, la qual cosa ha portat al fet que s’organitzin aquestes visites per a servir d’exemple a altres projectes pilot europeus.

 

 

Objectius del projecte Ploutos

El projecte europeu PLOUTOS té una durada de tres anys fins a octubre 2023. Rep finançament de la recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea i compta amb un pressupost total de 8,5 milions d’euros. En PLOUTOS participa un consorci de 33 socis de deu països, coordinats per ¡Gaia, una organització grega especialitzada en agricultura. El projecte s’articula a través d’onze proves pilot d’innovació sostenible. Aquestes abasten una àmplia gamma d’ecosistemes agroalimentaris que cobreixen els cultius herbacis, l’horticultura (tant en camp obert com en hivernacle), les plantes perennes i la producció lletera, entre altres.

El principal objectiu de PLOUTOS és reequilibrar les cadenes de valor agroalimentàries implicant el sector turístic i a la societat en general. Per a això, estableix un marc d’innovació sostenible que segueix un enfocament sistèmic per al sector agroalimentari basant-se en tres pilars: la innovació del model de negoci col·laboratiu sostenible, la innovació tecnològica basada en dades i l’adaptació de la tecnologia a les necessitats del sector agro.