Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya aplaudeix la decisió anunciada aquest matí que posa fi per un període de cinc anys als aranzels imposats entre els Estats Units i la Unió Europea per la disputa comercial que mantenen tots dos blocs des de fa 17 anys per les ajudes a Airbus i Boeing, i que han afectat sectors tan importants per a Espanya com l’oli, les olives, el vi, formatges, cítrics o porcí.

Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya espera que un litigi originat per les ajudes a aquestes dues companyies aeronàutiques no torni a afectar un sector tan estratègic com l’alimentari. Els esforços realitzats pel sector espanyol i el seu lideratge en un dels principals mercats s’han vist seriosament compromesos durant aquests anys a causa del major protagonisme que han aconseguit en el mercat estatunidenc altres Estats membre i tercers països competidors.

Ara és necessari recuperar la quota de mercat perduda pel que des de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya sol·licitem suport institucional per a la realització de campanyes de promoció específiques per a aquest mercat de 328 milions d’habitants amb gran potencial per als productes agroalimentaris espanyols i europeus. A pesar que els EUA és el segon mercat per als productes europeus després del Regne Unit, les exportacions en 2020 han caigut més del 17%. Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya espera que aquesta tendència canviï i les exportacions espanyoles augmentin a partir d’ara. Segons la Comissió Europea per cada 1.000 milions d’exportació es creen 18.000 llocs de treball a la UE.

Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya confia que aquest acord, obri també la possibilitat per a resoldre el conflicte de l’oliva negra. L’Administració estatunidenca va acusar la indústria espanyola de dur a terme pràctiques de dúmping i percebre subvencions il·legals per a afavorir la seva competitivitat, qüestionant les ajudes de la PAC. Com a conseqüència, des de mitjan 2018 es van imposar a les importacions d’oliva negra espanyola uns aranzels mitjans del 35% sobre el valor del producte, la qual cosa ha reduït greument les exportacions, un 65%, a un dels principals destins comercials.