Santa María, 26 de abril de 2021 .- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balearsha fet un estudi de la viabilitat del cultiu de l’alvocat a Mallorca. L’objectiu d’aquest estudi és que Agroseguro i ENESA incloguin a Mallorca dins de l’àmbit d’aplicació de l’assegurança agrària de l’alvocat.

“Volem que un agricultor de Mallorca que conreï alvocat pugui tenir-los assegurats. Hem visitat acompanyats d’un tècnic de la Conselleria de l’Agricultura les finques de Miquel Tena “És Cabaspre” a Esporles i la de Morell-Tomeu Canaves de la Cooperativa Pagesa de Pollença per a veure in situ l’evolució dels cultius i la seva adaptació a la climatologia de l’illa. L’assegurança considera aquest cultiu en la categoria de tropicals i subtropicals i Mallorca no està inclòs en el seu àmbit d’aplicació de l’assegurança agrària.” Explica Laura Sansó, tècnica de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

A Espanya, es conrea l’alvocat majorment en la zona de Almúñecar, Granada.  Fa quaranta anys que algunes finques van iniciar aquest cultiu a Mallorca. Es tracta d’un cultiu que porta un temps en auge i cada vegada més explotacions ho estan implementant. A Mallorca s’estan conreant diferents varietats com: Xarxa, Hass, Land Hass i Fort.

La finca de “És Cabaspre” a Esporles és ecològica. Té sembres des de 2019 i encara no ha recollit les seves primeres collites. No obstant això, sí ha sofert alguns tornados, com el que va haver-hi al novembre/desembre 2020.

I la finca Morell-Tomeu Canaves a Pollença amb una producció de 30-40 anys que li suposa una producció de 300 quilos per arbre a l’any. “Que també estaria interessat a acollir-se a l’assegurança agrària perquè estan sotmesos als preus d’explotació perquè per sota de quatre graus es mor la planta. El reg per aspersió té uns sensors que mesuren la temperatura. A partir de menys dos graus expulsa aigua per a evitar que es geli.”