Santa María, 14 de juliol 2021.-  El molí d’en Fraret, una de les seus del Museu d’Història de Manacor, acull el cicle de Taules rodones Fora Vila Viu!, organitzat conjuntament per Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, l’ajuntament de Manacor i el propi Museu. El món de Fora Vila té molts vessants amb una tradició que connecta el passat amb el present. Amb l’objectiu d’acostar aquest món tant a la gent que el coneix i treballa com a la gent que consumeix els seus productes, per això s’han preparat aquestes “converses a la fresca” per a aquest estiu. En la primera taula rodona, que ha tingut lloc la tarda d’ahir, han participat pageses i representants del món agrari i ramader que van parlar sobre el paper de la dona actual en Fora Vila.

Les ponents han estat Jerònima Bonafé Ramis, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i de AMCAE (Associació de Dones de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya) i pagesa de Calvià; Margalida Seguí, de la Formatgeria Són Jover i presidenta de la Cooperativa de joves Bessoner i les germanes Joana i Bel Riera, pageses de Son Pere Andreu. La directora del Museu, Magdalena Salas ha dirigit l’emotiva taula rodona en la qual se’ls plantejava a les participants diferents preguntes.

Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha recordat la seva infància i ha reconegut que gràcies al treball en el sector agrari és una afortunada perquè pot fer el que li agrada. Margalida Seguí ha recalcat que el més gratificant és aconseguir un bon producte valorat pel consumidor, el formatge si escau, que sorgeix dels seus propis animals, en la seva pròpia casa i gràcies al seu treball. Les germanes Riera han destacat la seva aposta pel sector hortícola ecològic que els tractaments fitosanitaris que millor resultat els han donat des de fa molt temps han estat sempre els ecològics. És una manera de tornar al passat però amb noves tècniques. “Retornar a la terra el que la terra ens dóna és l’única cosa que és efectiu” ha explicat Joana Riera.

Bonafé ha recordat que “el 80% de la terra de les nostres illes és gestionat pel sector primari”. Margalida Seguí ha afegit que “l’agricultura i la ramaderia és el primer sector que sempre ha estat la primera a adaptar-se al canvi climàtic”.

Totes les participants han reconegut que aquesta pandèmia ha servit per a acostar el producte de proximitat. Ara ens queda pendent que puguin ser identificats correctament pel consumidor. Les cooperatives, per part seva, han demostrat una vegada més que són eines vàlides i actuals que es poden adaptar a qualsevol situació, ha recalcat Bonafé.

En l’acte han estat presents la Consellera d’Agricultura en el període 2007-2010, Mercé Amer Riera; la Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Manacor, Carme Gomila i la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Mª Francisca Parets, entre altres.

Els següents actes, que s’organitzaran els dimarts a la tarda, seran una taula rodona sobre les diferents maneres de viure Fora Vila i dues conferències una sobre toponímia i una altra sobre creences i supersticions del camp, respectivament amb el molí d’en Fraret com a escenari.