Cooperativas Agro-alimentarias de España felicita el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i a les Comunitats Autònomes pel seu acord per a millorar les inspeccions de la Norma de Qualitat dels Olis d’Oliva i d’Orujo d’Oliva que va entrar en vigor a Espanya a l’octubre de 2021.

Cooperativas Agro-alimentarias de España porta anys traslladant a les administracions la necessitat de comptar amb un pla de control i d’inspeccions que garanteixin la qualitat de tot l’oli d’oliva i ofereixin confiança i seguretat al consumidor. Aquesta iniciativa resulta imprescindible en aquesta campanya pel temor al fet que el frau s’incrementi per la reducció de la collita 22/23, per sota del 50% respecte a la campanya anterior, i la conseqüent disminució de producte per a atendre els mercats, així com la pujada de preus fruit de la regulació pròpia de l’oferta i la demanda.

Tal com ha declarat el president del sector, Rafael Sánchez de Porta “no podem permetre’ns que un producte com l’oli d’oliva, amb evidències inqüestionables de la seva qualitat i dels beneficis per a la salut, sigui qüestionat i lloc en evidència davant el consumidor”. Qualsevol pràctica fraudulenta, independentment del volum i d’on provingui, ha de ser detectada i atallada d’arrel des del seu origen. Si no és així, ha destacat el president sectorial, el mal a la imatge del producte davant la societat és irreparable i redunda en el conjunt del sector, que des de sempre ha treballat per un producte que compleix amb els més alts estàndards de qualitat a Espanya i els mercats internacionals.

Des de Cooperativas Agro-alimentarias de España sempre s’ha defensat que la lluita contra el frau ha de ser una línia prioritària per a les administracions del nostre país. En aquest sentit, volem felicitar l’actuació diligent de la AESAN, del Servei Extremeny de Salut i de les forces de seguretat de l’Estat en la detecció i retirada del mercat dels olis intervinguts durant la setmana passada a Extremadura per l’absència de registre sanitari de les empreses que ho comercialitzaven i per posar en el mercat un producte que no compleix els requisits exigits per la normativa comunitària i espanyola.

Cooperativas Agro-alimentarias de España, que representa el 70% de la producció d’oli a Espanya, anima al Ministeri i a les Comunitats Autònomes a impulsar de manera decidida i contundent la guia per a l’aplicació del Pla de Control aprovada aquesta setmana per la Mesa de Coordinació de la Qualitat Alimentària, perquè la programació i execució, no sols sigui eficaç, sinó àgil i ràpida en la seva posada en la seva aplicació, no deixant passar ni un sol dia en la realització de les inspeccions pertinents.