Madrid, 10 d’octubre de 2022.- En la reunió celebrada el dilluns amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, el consell rector de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya ha trasllat la situació que travessen tots els sectors productius, marcats per l’increment dels costos de producció, la sequera i la consegüent reducció en les produccions.

El president de Cooperativas Agro-alimentarias de España Ángel Villafranca ha reiterat que la producció d’aliments no és la responsable de la inflació, sinó més aviat el principal afectat, i que els preus finals al consumidor han de reflectir la realitat, l’augment dels costos de producció, i que cada baula ha de ser conseqüent amb això. Per a Villafranca “cal traslladar a la societat que ser competitiu no és ser sempre el més barat, especialment quan cal invertir en el canvi de model més sostenible que proposa Europa”. “Si volem construir una cadena amb valor on la competitivitat no sigui a costa d’enfonsar al sector productor, cal continuar estructurant al sector entorn a les cooperatives. Ara com ara són l’únic instrument que fomenta la integració dels productors, la seva organització dins en la cadena, així com les inversions de millora de la competitivitat i d’adaptació al nou model productiu que defensa la Comissió Europea” ha afegit.

La situació de les indústries cooperatives davant la pujada dels costos energètics està arribant a ser insostenible amb augments de factures energètiques de fins al 150%, ha assenyalat *Villafranca, informació ratificada per la resta dels consellers de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya. Cal buscar solucions perquè poden donar-se aturades que afectin la cadena de subministraments, sent un altre element més en la ja *tensionada cadena de producció i, per tant, en el preu i disponibilitat final d’aliments. Per a això, el president de l’Organització ha demanat al ministre que el sector sigui considerat essencial a l’hora d’imposar mesures restrictives en matèria energètica si n’hi hagués i que s’atenguin els problemes urgents d’algunes indústries de cogeneració que als actuals preus de l’energia no poden continuar funcionant. Referent a això el ministre va manifestar que s’estudiarien noves mesures en cas que anessin necessàries.

Una altra de les qüestions que han traslladat els representants de Cooperativas Agro-alimentarias de España ha estat la dificultat d’adaptar la legislació sobre sostenibilitat. El sector necessita exposar quina és la realitat perquè és l’encarregat i principal afectat per tota la legislació sobre la sostenibilitat. El sector és part de la solució, però la imatge que des d’alguns sectors del Govern es projecta és que el propi sector és la causa de tots els problemes mediambientals, de sequera, de canvi climàtic i energètics. És necessari que el sector sigui escoltat per Transició Ecològica, i van sol·licitar al ministre que intercedís enfront d’aquest ministeri perquè rebi a Cooperatives Agro-alimentàries. Tal com va destacar Ángel Villafranca en aquest sentit, l’èxit de les estratègies de la sostenibilitat depèn d’una bona transició i fer el possible, no per imposicions d’impossible compliment.

Durant la reunió uns altres dels temes analitzats van ser la sostenibilitat de l’assegurança agrària i la seva adaptació al canvi climàtic; la problemàtica internacional, amb especial atenció a la situació de l’oliva de taula; i la cooperació de l’Organització per a comunicar sobre la nova PAC, a més d’altres qüestions que afecten el sector agroalimentari i al cooperatiu en particular.