Santa María, 24 de febrer 2021.- Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears té entre els seus membres a la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller. Es tracta d’una de les primeres almàsseres productora i envasadora d’oli que està acreditada en la Denominació d’Origen Oli de Mallorca.

Les dades de la producció de l’oli de la campanya 2020/2021 a Mallorca mostren, que mentre que la producció global en tota l’illa disminueix lleugerament, el volum d’oli produït per la Cooperativa Agrícola de Sóller disminueix un 41%. En concret, la cooperativa Sant Bartomeu ha produït 100.479 litres, enfront dels 171.264 litres de la campanya anterior.

Aquest descens de la producció es pot explicar per diversos motius. Segons Miquel Gual, el president de la Cooperativa Agrícola de Sóller ¨el principal factor és que la varietat que conreem en la cooperativa de Sóller és de la varietat mallorquina. Aquesta oliva pròpia de la Serra Tramuntana és vecera, la qual cosa vol dir que alterna anys de bona producció amb uns altres de collita petita. A més, estem a costa del clima. Per exemple, -recorda el president- la tempesta que va haver-hi a la fi d’agost va afectar les oliveres de Mallorca, provocant que caigués molta oliva”.

DO Oli de Mallorca

En tota l’illa de Mallorca en aquesta campanya s’han produït 651.538 litres en les almàsseres inscrites en Oli de Mallorca, un 4% menys que la campanya anterior. S’estima que al voltant del 50% podrà ser qualificada dins de la DO Oli Mallorca, corresponent la resta a oli d’experimentació i a altres varietats. La Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller qualificarà un 30% dins de la DO, sent la resta de la producció oliï verge que bé s’emmarca dins de les seves marques pròpies Olis de Sóller i  Sa Tafona o bé és per a consum dels socis.

La Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller, està emmarcada en el Vall de Sóller i conrea oliveres mil·lenàries emmarcades entre bancals ancestrals de pedra en sec. Les oliveres emmarquen un paisatge únic que està a espensas dels factors climàtics. La Cooperativa Sant Bartomeu i els seus socis fan un paper fonamental a la Serra Tramuntana per al mantenimento del paisatge qualificat per la UNESCO com a Patrimoni Mundial.