Social Economy Europe (SEE), patronal europea de l’Economia Social, en col·laboració amb els seus membres i socis, ha convocat la primera edició dels Premis Europeus d’Economia Social.

Aquests guardons, que se celebraran cada dos anys, reconeixeran la labor de les empreses i organitzacions de l’Economia Social que secunden i enriqueixen a les comunitats fent una contribució a la societat en abordar alguns dels grans reptes socials, mediambientals, econòmics i tecnològics que existeixen en l’actualitat.

L’objectiu dels premis és augmentar la visibilitat de l’Economia Social, en tota la seva diversitat i a través de diversos sectors i països, amb un enfocament europeu en el qual s’inclouen iniciatives de països socis dels Balcans Occidentals, l’Associació Oriental, Turquia, el sud del Mediterrani i la Federació Russa.

Aquests premis també serviran d’inspiració a altres agents de l’Economia Social, autoritats públiques i ciutadans que aspiren a convertir-se en empresaris, activistes i agents del canvi, i es dividiran en tres categories:

D’una banda, Innovació social, en la qual s’inclouen organitzacions que treballen per la inclusió de persones en risc d’exclusió social, persones amb discapacitat, immigrants, persones allunyades del mercat laboral; i/o organitzacions que presten serveis socials innovadors d’interès general i solucions a problemes de la societat.

La segona categoria, Transició Verda, reconeixerà a organitzacions que treballen per una Transició Verda i Justa, mantenint els valors de l’Economia Social, incloent l’energia renovable, l’habitatge, la mobilitat sostenible, l’economia circular, la gestió de l’aigua, la producció sostenible d’aliments, l’educació ambiental i ecològica i l’activisme, entre moltes altres àrees.

Digitalització i competències és l’última categoria, dirigida a les organitzacions que treballen en la millora i el reciclatge i actualització dels empleats de l’Economia Social, potencials empresaris o estudiants, entre altres. Aquesta categoria també s’estén a les iniciatives de l’Economia Social que operen en l’Economia Digital o que se centren en la innovació tecnològica.

El jurat dels Premis Europeus de l’Economia Social 2021 estarà format per experts en Economia Social, investigadors, responsables polítics i representants de les institucions de la UE i seleccionarà dos finalistes per a cada categoria.

Un membre de cada organització seleccionada com a finalista serà convidat a la cerimònia que se celebrarà el 12 d’octubre a Eslovènia, país que acull actualment la presidència eslovena del Consell de la UE.

El president de SEE i també president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, assenyala: “Després de més d’un any de pandèmia mundial, continuem enfrontant-nos a un escenari complex però amb moltes raons per a tenir esperança en el futur. La comunitat de l’Economia Social mai ha deixat de posar la seva energia, creativitat i esperit emprenedor al servei d’una economia que funcioni per a les persones i el planeta i d’una transició verda i digital liderada pels ciutadans. En aquest context, des de Social Economy Europe creiem que tenim motius per a celebrar els nostres assoliments col·lectius i potenciar la seva visibilitat. És per això que l’Assemblea General de la patronal Europea d’Economia Social, que tinc l’honor de presidir, ha decidit presentar aquesta primera edició dels Premis Europeus d’Economia Social”.

Les sol·licituds per a cadascuna de les candidatures es poden presentar aquí i el termini de presentació està obert fins al dilluns, 6 de setembre, a les 14:00h.

Més informació sobre els Premis Europeus d’Economia Social aquí.