La sequera soferta enguany ha afectat especialment els cultius herbacis, que aconsegueixen una indemnització estimada de 455 milions d’euros, la major xifra de la història de l’assegurança agrària.
Els productors de cultius herbacis que renovin l’assegurança en els mòduls 1 o 2 abans del 30 de setembre, 31 d’octubre o 15 de novembre (en funció de l’àmbit i del cultiu) obtindran una bonificació del 5%.

Des de l’1 de setembre, comença el termini per a subscriure l’assegurança d’importants produccions agrícoles, com els cultius herbacis extensius, l’olivar o la fruita seca, a través dels mòduls que inclouen les opcions d’assegurament més àmplies.

Cultius herbacis

Per als cultius herbacis, s’obre el període per a assegurar la collita 2024 de produccions com el blat, l’ordi, la civada, el sègol, l’arròs, el gira-sol, el blat de moro, el cigró, la llentia o la mongeta, entre altres cultius, a través dels mòduls 1 i 2 en secà, opcions d’assegurament que inclouen els riscos de sequera, socarrat, pedra, no nascència, no implantació, incendi o fauna entre les seves cobertures, enguany amb novetats d’interès per a l’agricultor. A més, aquells productors que hagin contractat els mòduls 1 o 2 en secà en el pla anterior i tornin a subscriure aquests mòduls en el pla 2023 (collita 2024) abans del 30 de setembre, 31 d’octubre o 15 de novembre (en funció de l’àmbit i del cultiu) obtindran una bonificació del 5%.

Cal destacar que la situació climàtica actual ha fet de la sequera un dels riscos de major incidència sobre els cultius herbacis durant l’última dècada. A més, es registren de forma cada vegada més recurrent, és a dir, amb un període de repetició cada vegada menor.

En efecte, les més severes que hem patit són les registrades en 2012 (amb 126 milions d’euros en indemnitzacions en cultius herbacis i 1,04 milions d’hectàrees afectades), en 2017 (181 milions d’euros i 1,24 milions d’hectàrees amb sinistre), en 2019 (si bé de forma una mica menys severa, amb 84 milions d’euros i 1,08 milions d’hectàrees) i en 2022, quan la conjunció de falta de precipitacions, temperatures inusualment elevades i diverses onades de calor van elevar les indemnitzacions per sequera a 117 milions d’euros, amb 1,28 milions d’hectàrees afectades. Finalment, l’actual collita 2023, només un any després, ha sofert el pitjor sinistre de sequera de la història de l’assegurança agrària, amb una estimació d’indemnitzacions que aconsegueix els 455 milions d’euros, incloent també els danys provocats per les tempestes de pedra del mes de juny, entre altres riscos. Incloent els pagaments que s’han realitzat aquesta setmana, *Agroseguro ja ha pagat més de 416 milions d’euros. La superfície total reclamada ascendeix a 2,4 milions d’hectàrees, de les quals el 78% es deu a sequera i el 22% correspon a danys per pedra i altres riscos com a fauna o no nascència. La superfície sinistrada creix un 85% respecte a 2022 i més d’un 200% respecte a 2021.

Fruita seca i olivar

A més, també comença el termini per a subscriure l’assegurança agrària de fruita seca (ametller i avellaner) enfront dels riscos de pedra, gelada, sequera i riscos excepcionals (pluja, inundacions, incendis o vent), que per a aquest pla inclou novetats que continuen acostant aquest producte a les necessitats dels productors i les seves explotacions. En el cas de la fruita seca, les indemnitzacions estimades pels danys ocorreguts en l’actual collita ja superen els 13 milions d’euros, més de la meitat dels quals deguts novament al risc de gelada, que va tornar a incidir sobre l’ametller durant el mes d’abril, si bé, per fortuna, no va ser tan severa com la soferta en 2022.

En el cas de l’olivar, els mòduls de tardor (mòduls 1 i 2) permeten contractar dues collites consecutives per a protegir les explotacions olivareres enfront de danys per sequera, pedra, pluja, gelada, vent o incendi, entre altres riscos. Actualment, i encara que els danys d’aquesta campanya no estan encara *peritados, tot sembla indicar que els causats per la sequera seran importants.

Font Agroseguro

Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears recordem als agricultors i ramaders la conveniència de comptar amb una Assegurança Agrària per a les seves explotacions, davant les extremes i molt variables condicions meteorològiques que s’estan produint i els seus perjudicials efectes per a les seves produccions. Ara com ara, l’assegurança agrària és el millor instrument per a protegir els diferents tipus d’explotacions i no jugar-se el futur.