El termini per a la presentació de les candidatures comprèn des del 20 de juliol fins al 15 d’octubre de 2022 a les 23.59 hores.
La segregació horitzontal i vertical del mercat laboral continua en l’àmbit agroalimentari, d’aquí la necessitat de posar en marxa eines com aquests premis aconseguir una major visibilitat i normalitat.

Tal com es va anunciar durant la celebració del VI Fòrum Nacional MujerAGRO, que va tenir lloc el passat 6 de juliol a Saragossa, arrenca la convocatòria dels V Premis MujerAGRO, guardons organitzats per SIETE Agromarketing i eComercio Agrari, dins del seu Projecte MujerAGRO. Que engloba una sèrie d’accions que busca visibilitzar i empoderar a la dona agroprofesional, i que aquesta sigui inspiració i exemple per a altres tantes que inicial la seva carrera professional en el sector agroalimentari i la seva cadena de valor.

Igual que en edicions anteriors, els V Premis MujerAGRO busquen impulsar la igualtat d’oportunitats i l’apoderament de la dona en la cadena de valor i indústria agroalimentària a través de la visibilitat de projectes reals, impulsant a les dones agroprofesional i rurals en la seva professionalització.

I ho fa a través de 6 categories després de la incorporació del Premi MujerAGRO Food Tech en l’edició passada. Aquests són Premi MujerAGRO Dona, Premi MujerAGRO Joventut, Premi MujerAGRO Empresa, Premis MujerAGRO Home, Premi MujerAGRO Emprenedoria i Premi MujerAGRO Food Tech.

SIETE Agromarketing ha creat aquests guardons amb la finalitat de distingir i reconèixer la trajectòria d’aquelles dones, empresa, homes i col·lectius que destaquin pel seu compromís, projectes i dedicació en la lluita per la igualtat gènere.

La naturalesa dels premis comparteix la línia fundacional del Fòrum MujerAGRO, espais per al diàleg que reuneix dones i homes, directius, professionals, empresaris i emprenedors integrants de tota la cadena agroalimentària, que es desenvolupa entorn de ponències, tertúlies dinàmiques i innovadores i entrevistes ‘one-to-one’.

Avancem, però cal continuar visibilitzant
Cada dia són més les dones que aconsegueixen lloc directius en el sector agroalimentari, que inicien projectes reeixits i trenquen sostres de cristall, però cal continuar caminant i visibilitzant a aquestes dones, perquè serveixen com a exemple i inspiració a altres tantes, que si bé en l’ombra, són les autèntiques directives i emprenedores en el mitjà agroalimentari.

Segons el Diagnòstic de la Igualtat de Gènere en el Medi rural 2021, que acaba de presentar el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la segregació horitzontal i vertical del mercat laboral continua en l’àmbit agroalimentari, però en menor mesura. Augmenta lleugerament la presència de dones en llocs de direcció, del 16,2% al 19,6%; i de caràcter tècnic, del 18,9% al 25,6%. Les dones exerceixen més treballs per als quals no es requereix qualificació, concretament representen el 21,2%. A més, encapçalen els treballs a jornada parcial, el 28% enfront del 19,7% dels homes; i ocupen els llocs assalariats. Els empresaris són majoritàriament homes, encara que les diferències en aquest àmbit s’han estret, en apreciar-se un lleuger augment de dones empresàries.

Queda per tant camí per recórrer i aquests premis aspiren a ser una eina de comunicació i divulgació dels passos ferms que ja s’estan donant.

El jurat, que deliberarà sobre les cinc categories principals, està format per experts i institucions de reconegut prestigi en el sector agroalimentari, entre els quals es troben representants de Set Agromarketing, Fundació LAFER, Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i Associació de Dones de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya (AMCAE), Associació per a la Promoció del Consum de Fruites i Hortalisses “5 al Dia”, Plataforma Food for Live – Spain (PTF4LS), Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica, Alimentària i de Biosistemes (UPM), Organització Interprofessional Làctia, InLac, i l’Associació Nacional d’Enginyers Agrònoms (ANIA).

En el cas de la categoria, DONA AGRO Food Tech, compta amb bases i un jurat propi que està format per: SIETE Agromarketing, WA4STEAM, AMIT – MIT, Xarxa de Dones per la Innovació i la Tecnologia (Associació de Dones Investigadores & Tecnològiques), Iluminno (Consultoria de l’ecosistema Food Tech), EuroFintech, Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms i de muntanyes de la Universitat de Còrdova (ETSIAM), Associació Nacional d’Enginyers Agrònoms (ANIA), Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), Plataforma Food for Live – Spain (PTF4LS) i Organització Interprofessional Làctia, InLac.

Bases i termini de presentació
Amb data de 20 de juliol de 2022, queda oberta la convocatòria per a la presentació de les candidatures, dels V Premis *MujerAGRO, fins al 15 d’octubre a les 23.59 hores, les bases reguladores de les quals dels premis estableixen sis categories: ‘Premio Dona Agro, ‘Premi Dona Agro Joventut’, ‘Premi Dona Agro Empresa’, ‘Premis Dona Agro Home’ i ‘Premi Dona Agro Emprenedoria’ i ‘Premi Dona Agro Food Tech’.

El jurat, per a la seva deliberació, tindrà en compte no sols la candidatura presentada, que sí que serà la base d’estudi, sinó també tota la trajectòria empresarial de l’empresa, dona o home que opti al premi.

Les candidatures han d’enviar-se per correu electrònic a la següent adreça: mujeragro@sieteagromarketing.com

El mateix candidat no podrà ser aspirant a més d’una categoria, ni haver resultat guanyador en la categoria a la qual opti en anteriors edicions.

La cerimònia de lliurament dels V Premis MujerAGRO tindrà lloc a Madrid, durant el primer trimestre de 2023. (lloc i data per determinar).

Consultar les BASES