Porreres, 25 de maig 2021.- La Cooperativa Agrícola de Porreres pertany des dels seus inicis a Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. Des de la seva constitució ha estat vinculada al sector de l’albercoc, procurant aportar el major valor afegit a l’albercoc, ja sigui en fresc o transformat en confitures o en albercoc sec, fruit símbol d’identitat d’aquesta cooperativa.

Actualment els socis de la cooperativa conreen 25 hectàrees. Les varietats més representatives de la comarca de Porreres que es conreen en aquesta zona de Mallorca són les següents: albercoc paraules i “primerenc” són els més abundants, la varietat modest, vermell carlet, caní, murtó i el “galta vermella” que és l’únic amb l’os dolç com una ametlla.

Esperança Móra, gerent de la Cooperativa Agrícola de Porreres, destaca que “els nostres albercocs es produeixen en cultius de secà que juntament amb la gran cura dels nostres agricultors en les seves explotacions li confereix al nostre albercoc un sabor i una aroma molt apreciat en tota l’illa.”

La previsió de collita d’enguany arriba a les 25 tones segons les varietats: paraules i “primerenc” unes 8 tones; vermell carlet 0,600 tones; modest, 0,800 tones; caní, 8 tones; murtó 0,800 tones; “galta vermella”, 7 tones.

Mora recorda que “els preus de venda de l’any passat 2020 van estar en el mercat entre 2,50 i 3,50 euros per quilo i es van obtenir unes 14 tones. Segons la previsió d’enguany, unes 25 tones, però aquesta aproximació es pot veure afectada per fenòmens atmosfèrics o de la qualitat i poden variar les quantitats aproximades. Enguany es van recuperant el nombre d’arbres, amb noves plantacions, gràcies a la millora de la rendibilitat del cultiu d’aquests últims anys”.

“La distribució la realitzem majoritàriament a la nostra botiga. D’aquesta manera garantim al soci una major liquidació dels productes, i al consumidor final li garantim l’origen de l’albercoc i la seva qualitat i frescor, ja que els fruits recollits són posats a la venda en les instal·lacions de la cooperativa a l’endemà”. La Cooperativa disposa d’altres canals de comercialització, com són els majoristes de Mercapalma.   També els productors la comercialitzen en mercats municipals i s’utilitza per a consum propi.

De la producció que no es pot comercialitzar la cooperativa destina a elaboració de melmelades. Aquesta elaboració la realitza l’organització sense ànim de lucre, ASANIDESO.

Un altre producte de gran reconeixement comercial és l’albercoc sec, típic de la nostra localitat i que es va recuperant. Esperem que aquesta temporada es pugui mantenir els bons preus i la qualitat i que el relleu generacional a poc a poc vagi arribant a les explotacions d’albercoc de la Cooperativa de Porreres.”