Madrid, 18 de setembre de 2023.- El director general de l’Institut de la Joventut (Injuve), David Veloso Larraz, ha fet lliurament dels Premis Nacionals de Joventut 2023 amb els quals aquest organisme reconeix cada any la trajectòria, l’esforç i el compromís dels joves que han desenvolupat una tasca rellevant en diferents àmbits de la societat. Un dels premiats ha estat el mallorquí Antoni Seguí Villalonga, soci de la nostra entitat SON JOVER SAT.

L’acte, que s’ha pogut seguir per streaming, ha estat moderat pel director del Centre Eurolatinoamericà de Joventut (CEULAJ) Carlos Carretero Utrilla. Per la seva part, Veloso ha destacat el compromís, el talent i la dedicació dels guanyadors i ha agraït la seva generositat i solidaritat. “Són una referència per a la resta de les i els joves. Aquest tipus d’experiències desmunten els mites que sofreix la joventut”, ha assegurat. En aquest sentit, ha assenyalat que el lliurament d’aquests premis suposa una “gran oportunitat per a demostrar la labor que moltes i molts joves duen a terme en benefici del bé comú i que poques vegades és reconeguda per la societat i per les institucions”.

El jurat ha concedit una menció honorífica, sense dotació econòmica, a Antoni Segui Villalonga, en la categoria de Medi Ambient, per la seva labor com a agricultor i ramader d’acord amb les mesures del Pacte Verd Europeu. Cooperativas Agro-alimentarias de España va presentar la candidatura d’aquest jove cooperativista mallorquí al costat de Cooperatives Agro-alimentaries Illes Balears.

En la categoria de Medi Ambient, el premi ha recaigut en Lucía Casal Vázquez, jove ramadera cooperativista de 20 anys que ha apostat pel medi rural, dedicant-se a la producció de boví de carn en la granja familiar, amb un enfocament de sostenibilitat ambiental en la seva explotació. Realitza a més una labor de divulgació en xarxes socials per a sensibilitzar i conscienciar a altres joves sobre el respecte, la protecció i la conservació del medi ambient i el benestar animal. La candidatura de Lucía Casal va ser presentada a la convocatòria dels Premis Nacionals de Joventut 2023 per Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, al costat de l’Associació Galega de Cooperatives Agroalimentàries (AGACA). Aquest premi està dotat amb 5.000 euros.

El director general de Cooperativas Agro-alimentarias de España, Gabriel Trenzado, ha assistit a l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Joventut i s’ha mostrat especialment satisfet perquè les dues candidatures presentades per Cooperativas Agro-alimentarias de España, al costat de les Federacions de Galícia i Balears, hagin estat premiades en aquesta convocatòria. “És la primera vegada que una organització aconsegueix dues distincions en aquests Premis i això ens omple d’orgull i ens anima a continuar treballant braç a braç amb els nostres joves cooperativistes. El relleu generacional en el sector agrari i, en particular, en les cooperatives, és un repte en el qual treballem i prova d’això és el Grup de Treball de Joves, on s’analitzen les preocupacions i necessitats d’aquest col·lectiu, es promouen iniciatives del seu interès, es potencia la seva formació i l’intercanvi d’experiències”.

Injuve ha lliurat premis en sis categories diferents: Compromís social, Cultura, Medi Ambient, Esport, Ciència i Tecnologia i Drets Humans.

La resta de joves premiats són: Esther Pina Ortín, en la categoria de Compromís social; Mario García Obrero, en Cultura; Carlos Sanz del Castell, en Esport; Inés Mármol Peguero, en la categoria de Ciència i Tecnologia, i Núria Vilà Coma, en Drets Humans.

Noves actuacions de joves cooperativistes

Una representació de joves de Menorca, Eivissa i Mallorca participarà en un Fòrum Empresarial de la Presidència de *COGECA “Potenciant el futur de l’agricultura” que tindrà lloc el 9 i el 10 de novembre a Tarragona. L’objectiu d’aquesta trobada a nivell europeu en el qual participaran més de 500 joves és posar en valor la importància de les cooperatives agroalimentàries per a impulsar el relleu generacional.

Mès informacióWeb del Instituto de la Juventud de España (Injuve)