Santa María, 20 d’octubre 2021.- La Fira Ramadera d’Inca, que s’anava a celebrar el pròxim cap de setmana, 23 i 24 d’octubre, en la plaça de toros de la ciutat mallorquina, s’haurà de celebrar en una data posterior.

La Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ha valorat que existeix un risc de transmissió de la malaltia de la llengua blava entre els animals presents. Els mesos de setembre, octubre i novembre concentren la major activitat del mosquit que transmet aquesta malaltia, per la qual cosa la Direcció General ha considerat que no és prudent autoritzar subhastes i mostres de bestiar sent aquest el primer any de la campanya de vacunació.

 

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, col·laboradora de la Fira, juntament amb els organitzadors d’aquesta, la Cooperativa Pagesa d’Inca han mostrat el seu malestar. En paraules de Toni Seguí, un dels coordinadors de la subhasta ramadera: “És una subhasta que portem preparant durant tres mesos i en l’últim moment ens han informat que s’anul·la la Fira”.

Els organitzadors tracten de coordinar una nova data per a la celebració de la fira a partir de desembre, període en el qual es redueix l’activitat del mosquit.

La Fira Ramadera d’Inca se celebra des de 2016 i la d’enguany seria la seva quarta edició. Tal com explica María Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears “el principal objectiu és la millora de les explotacions amb races càrnies i elevar així la seva producció. A més, es vol professionalitzar el sector oví de les Illes Balears, sobretot a Mallorca on el cens és major. Es pretén portar sementals millorants i que les races autòctones duguin els millors exemplars per a poder portar-los per tota l’illa. Volem que el sector ramader estigui més prop de la societat, així com millorar el sector ramader oví a través de la subhasta ramadera d’Inca.”