• Pedres i gelades, especialment a Castella-la Manxa, Aragó i la Regió de Múrcia, són la causa de pràcticament la totalitat dels sinistres.
• L’ametlla és la producció més afectada. El període de subscripció de les opcions d’assegurança que cobreixen la sequera per a la pròxima collita ja ha donat principi, i durarà fins al pròxim 30 de novembre.

Les indemnitzacions als productors de fruita seca aconsegueixen els 5,42 milions d’euros pels sinistres ocorreguts l’any 2020 sobre més de 19.300 hectàrees d’aquests cultius, fonamentalment ametller.

La intensa activitat tempestuosa, amb fortes pedres (que van donar principi el mes de març i han continuat al llarg de l’estiu), i les gelades són els fenòmens meteorològics que més han afectat les produccions de fruita seca del nostre país, amb prop de 2,1 milions d’euros en indemnitzacions cadascun.

Per comunitats autònomes, Castella-la Manxa, amb 2,39 milions d’euros; Aragó, amb més d’un milió d’euros; i Murcia, que supera el mig milió, són les que han registrat les majors indemnitzacions, acaparant el 72% del total.

L’ametller ha estat el cultiu més afectat –també és el més assegurat–, amb indemnitzacions que superen els 4 milions d’euros. El període de subscripció dels mòduls de l’assegurança que cobreixen el risc de sequera per a la pròxima collita d’ametlla ja s’ha iniciat, i estarà obert fins al pròxim 30 de novembre. Per a la resta de les produccions, la data de començament serà l’1 de març.

En la collita anterior, l’assegurança agrària de fruita seca va registrar 4.373 pòlisses que van donar cobertura a més de 80.300 hectàrees de cultiu i a una producció de gairebé 100.000 tones. El 85% d’aquestes pòlisses i el 90% de la superfície i de la producció assegurada corresponen al cultiu de l’ametller.

Amb una producció nacional de 550.000 tones en 2019, el cultiu de fruita seca és un dels quals, a nivell nacional, compta amb més marge de millora en el seu assegurament, perquè actualment la implantació es troba en al voltant del 18% de la producció i de prop d’un 14% de la superfície. Extremadura, amb una implantació del segur pròxima al 25% de les seves hectàrees, és la més assegurada. No obstant això, es registra una certa tendència creixent, fonamentalment en festuc i noguera, en expansió degut, sobretot, a la demanda europea.

Des de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya recordem als agricultors i ramaders la conveniència de comptar amb una Assegurança Agrària per a les seves explotacions, davant les extremes i molt variables condicions meteorològiques que s’estan produint i els seus perjudicials efectes. Ara com ara, l’assegurança agrària és el millor instrument per a protegir els diferents tipus d’explotacions i no jugar-se el futur.