Les cooperatives de tot el món celebraran el pròxim 2 de juliol, l’edició número 100 del Dia Internacional de les Cooperatives (#*CoopsDay). Deu anys després de la celebració de l’Any Internacional de les Cooperatives de les Nacions Unides, en el qual es va demostrar que les cooperatives contribueixen de manera única a la construcció d’un món millor, enguany, «Les cooperatives construeixen un món millor» ha estat l’eslògan triat per a la celebració del Dia Internacional de les Cooperatives #CoopsDay commemorant l’Any Internacional.

Segons explica Bruno *Roelants, director general de la *ACI, «Les cooperatives estan donant resposta a l’alerta llançada per Antonio *Guterres, secretari general de l’ONU, que va advertir que el món es troba “a la vora de l’abisme i avancem en la direcció equivocada. Per a restaurar la confiança i inspirar esperança és necessari cooperació, diàleg i comprensió”. Des de fa gairebé dos segles, les cooperatives avancen en aquesta direcció».

L’Aliança Cooperativa Internacional convida als cooperativistes de tot el món a mostrar com aquest model de negoci centrat en les persones, fundat en els valors cooperatius d’autoajuda, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat i en els valors ètics d’honradesa, obertura, responsabilitat social i atenció als altres està ajudant a construir un món millor.

Les cooperatives desenvolupen la seva activitat en diferents sectors econòmics per tot el món i han demostrat ser més resilients en temps de crisis que altres empreses. Fomenten la participació econòmica, lluiten contra la degradació del medi ambient i contra el canvi climàtic, generen ocupacions de qualitat, contribueixen a la seguretat alimentària, mantenen el capital financer en les comunitats locals, construeixen cadenes de valor ètiques i, en millorar la seguretat i la situació material de la població, contribueixen a la pau positiva.

«Les cooperatives són l’únic model empresarial que disposa d’uns principis acordats de manera global, establerts a partir d’un conjunt de valors ètics compartits», afegeix Bruno *Roelants.

La *ACI crida als cooperativistes i socis de tot el món que es preparin per a celebrar el #*CoopsDay el 2 de juliol per a mostrar al món que podem reconstruir més ben junts.

Sobre el Dia Internacional de les Cooperatives
Les cooperatives de tot el món porten celebrant el dia de les cooperatives des de 1923, però no va ser fins a 1995, l’any del centenari de la *ACI, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides ho va proclamar oficialment com el Dia Internacional de les Cooperatives i es va establir la seva celebració anualment el primer dissabte de juliol.

L’objectiu del #CoopsDay és donar a conèixer les cooperatives i promoure els ideals del moviment, com la solidaritat internacional, l’eficiència econòmica, la igualtat o la pau mundial. Des de 1995, la ACI i les Nacions Unides han establert el tema per a la celebració del #CoopsDay a través del Comitè per a la Promoció i l’Avanç de les Cooperatives (COPAC).

#CoopsDay brinda als responsables polítics a nivell local, nacional i mundial, les Organitzacions de la Societat Civil i el públic en general l’oportunitat de descobrir com contribueixen les cooperatives a crear un futur just per a tots.