Santa María, 10 de març 2023.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears impulsa la transferència de coneixements i formació a joves del sector agroalimentari gràcies al programa CULTIVA22, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Cooperatives Agro-alimentàries treballa en el relleu generacional fomentant la participació de joves que s’hagin incorporat a l’activitat agrària i/o ramadera facilitant la formació necessària. Per això, el programa Cultiva, o programa d’estades formatives en explotacions model, fomenta que joves puguin realitzar estades formatives en altres explotacions models, així com que les explotacions d’Illes Balears siguin model d’acolliment per a joves d’altres Comunitats Autònomes.

Una d’aquestes estades formatives s’està realitzant en una entitat sòcia de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Son Jover SAT, una explotació d’Inca (Mallorca). Fins aquí s’han desplaçat durant aquesta setmana dos joves: Roldán Miguel Dones procedent de Lorca (Múrcia) i Melanie Cerdà des de Benicarló (Castellò). Han pogut conèixer de primera mà el treball diari en una explotació mixta amb ametllers, garrofers i cereals i ramaderia d’ovella vermella mallorquina i cabres, on es produeixen formatges i llet. Margalida Seguí, l’amfitriona de Son Jover SAT, argumenta que el programa Cultiva és “una oportunitat per a intercanviar coneixement per a totes dues parts.” A més, durant aquesta setmana els ha mostrat als joves la manera innovadora, sostenible i econòmicament rendible de la seva explotació.

Entre altres funcions, aquests dos joves han après a controlar la ració de menjar de les cabres lleteres; han conegut els seus tractaments; han pogut conèixer la gestió de la venda o altres treballs propis de l’explotació ramadera així com la mecanització, la incorporació i ús de tecnologies en els processos productius.

Un total de 6 joves han participat en el Programa Cultiva22, de la mà de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears

Sis han estat els joves que ja han gaudit del ‘Erasmus agrari’ que coordina Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. La presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé ha agraït a les explotacions model amfitriones i als joves que estan participant en el programa a “que s’uneixin a aquests programes on els joves poden veure a peu de camp el que és una explotació en Balears. Accions com aquestes són fonamentals per a garantir el relleu generacional tan necessari”.

 

Sobre el programa Cultiva2022

Cultiva22 és un Programa finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), en el marc de l’Ordre de 5 d’abril per la qual es modifiquen els annexos II i IV del Reial decret 425/2021, de 15 de juny, pel qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a organitzar el Programa CULTIVA, relatiu a estades formatives en explotacions model i s’aprova la seva convocatòria per a l’exercici 2022.