Palma, 20 de novembre 2023.- “La sobirania alimentària és la base de la vida digna i satisfactòria” afirma en el seu llibre Ciutats Famolenques l’arquitecta britànica, Carolyn Steel. Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears sap que el autoabestecimiento complet de la població de Balears és impossible, però és important treballar en aquesta línia. “Avui tenim un aparador magnífic en el Palau de Congressos de Palma. Els xefs participants en el concurs TaPalma i tots els visitants podran conèixer de primera mà la infinitat de productes que oferim des de les entitats sòcies de Coooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, tots ells productes de gran qualitat amb unes propietats excepcionals per a la gran cuina i per descomptat  garants del seu origen local”, explica Jerònima Bonafé, presidenta de l’entitat.

Segons el xef Claudio Lemos “els bars i restaurants hauríem d’intentar tenir entre un 15/20% de producte d’origen d’Illes Balears. El nostre restaurant està basat en el producte local, tenint en compte que els nostres proveïdors són directament les cooperatives, és a dir el producte directe des del camp. Aquest hauria de ser l’objectiu de qualsevol restaurant per a complir amb el seu compromís amb la terra en la qual treballa.”

Diverses entitats sòcies de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears tindran avui una presència destacada en TaPalma.

A més, durant la jornada d’avui el xef Claudio Lemos oferirà una tapa elaborada completament amb productes de les cooperatives que podran degustar tots els assistents. Una soft galeta de farina de blat de xeixa de la Cooperativa del camp de Formentera i formatge mahonés elaborat per Coinga amb oli d’oliva de la Cooperativa de Sóller. Sobre ella es col·loca un ragut de tomàtiga de ramellet de Agromallorca SAT i peix sec de Formentera i brots de coriandre ruixat amb oli de Sóller i uns puntets de magrana de la Cooperativa de Porreres i mel.

Productes cooperatius exposats

La cooperativa de segon grau Camp Mallorquí, que enguany compleix el seu 40 aniversari, exposa la seva especialització en productes elaborats amb garrofa convencional i ecològica, així com l’ametlla convencional i ecològica i amb el segell de qualitat IGP Ametlla de Mallorca. Per part seva, la cooperativa agrícola Sant Bartomeu de Sóller, amb 124 anys d’història, mostra el seu know-how en l’oli i olives emmarcats dins de les DO Oli de Mallorca i DOP Oliva de Mallorca. També comercialitza cítrics, confitures, fruites i embotits. Una altra entitat sòcia, la cooperativa agrícola de Porreres, mostra la seva confitura d’albercoc i la confitura de pruna de la varietat local autòctona frare roig. A més, la Societat Agrària de Transformació Agromallorca SAT, com una de les empreses més potents del sector hortofructícola d’Illes Balears, acudeix amb la seva especialitat de tomàtiga de ramellet ratllat 100% natural. Illacamp SAT exposa les diferents presentacions de patata i ceba de quarta gamma que conreen, envasen i recullen directament des dels seus socis productors a Sa Pobla.

La cooperativa insular ramadera de COINGA mostra les seves tres varietats de formatge dins de la DO Maó Menorca com són el Formatge semicurat Maó-Menorca Coinga, 8 vegades premiat en els World Cheese Awards; Formatge tendre Maó-Menorca Coinga, 5 vegades premiat en els World Cheese Awards i el formatge Formatge curat Maó-Menorca Coinga, 4 vegades premiat en els World Cheese Awards.

L’Associació Balear d’Apicultors (ABA), com a primera associació d’apicultors de l’arxipèlag es presenta amb diferents varietats de mel d’origen 100% mallorquí.

Per part seva, la cooperativa del camp de Formentera porta a Mallorca la seva farina de blat de xeixa així com productes dels seus socis.